• Informacje na temat:

    co to jest fenkul

Przepisy na temat: co to jest fenkul
  • Chcesz poczuć grecki klimat we własnym domu? Przygotuj ośmiornicę

    ..."Ośmiornica z cebulą, oliwkami, winem, koprem włoskim, który ma dużo anyżu sprawi, że zasmakujemy greckiego klimatu. To połączenie bardzo smakuje i jest proste do zrobienia. Ośmiornica jest bardzo zdrowa i nie może być hodowlana" - tak o daniu mówi PAP Life Teo Vafidis, kucharz greckiego pochodzenia i autor książki "Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji". Vafidis zauważa, że Polacy...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

    Sałata jagnięca początkowo uznawana była za nieprzydatny chwast, który występował w uprawach zbóż w Europie. Jest to roślina niewyróżniająca się - liście są małe (niewiele więcej niż rozmiar kciuka(...) restauracji, jako ultra-zdrowy, niskokaloryczny składnik. Z kolei awokado, dlatego nadaje się na zdrowotną sałatkę, gdyż w swoim składzie zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Koper włoski (inaczej fenkuł) do niedawna znaliśmy głównie w postaci herbatki na wzdęcia u niemowląt. Tymczasem to warzywo popularne na południu Europy, w Indiach, czy Tajlandii. Jest chrupiący, ma(...) Bulwa powinna być twarda i prawie biała, górne pędy - jasnozielone, a listki (podobne do naszego koperku) - intensywnie zielone. Żółtawa i miękka bulwa to znak, że fenkuł nie jest świeży. Bulwę...

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • Wyjątkowa wielkanocna przekąska

    Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szefa Kuchni Zamku Topacz.

  • Bardzo lubimy kuchnię włoską, a szczególnie najprostsze makarony (z pesto albo z czosnkiem i oliwą) i właśnie risotto. Od czasu do czasu testuję rozmaite zestawienia. Do przygotowania risotto z fenkułem skłoniła mnie wizyta w restauracji. Jedliśmy tam smaczne, aromatyczne i delikatne risotto z karczochami. Bardzo smaczne! A ponieważ nie mamy łatwego dostępu do tanich karczochów (do drogich zresztą też nie, jak to na wsi), postanowiłam nieco inaczej skomponować moje risotto. Uzyskany efekt...

  • Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

    Jesień i nadchodząca zima to trudny czas dla naszego zdrowia. Mało słońca, leniwe popołudnia na kanapie i monotonne menu nie pozostają bez wpływu na układ immunologiczny, a przecież to on odpiera ataki wirusów kiedy wszyscy dookoła kichają. Kluczem do jego wzmocnienia jest odpowiednio skomponowana dieta, bogata w składniki mineralne i witaminy. Co jeść, by nasz organizm nie dał się zarazkom?

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

Artykuły na temat: co to jest fenkul
  • Fenkuł odchudzi

    Jest źródłem witaminy C, która przyspieszy spalanie tłuszczu i odżywi cerę.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to niskokaloryczne, bogate w witaminę C i potas warzywo o bulwiastym kształcie i charakterystycznym, lekko anyżkowym aromacie. Zawarte w nim olejki lotne mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, ale też... nerwowy. Można go jeść na surowo, gotować, dusić i grillować.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas...

  • Jak obrać i pokroić fenkuł

    Idealny do sałatek i koktajli.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Księga smaków: Fenkuł

    Ze względu na swe cenne właściwości fenkuł, nazywany koprem włoskim, poza kuchnią znalazł również zastosowanie w medycynie naturalnej. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić i grillować. Ma anyżkowy posmak, który traci swą moc w gorących daniach. Dobry dla zdrowia Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Jest też...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Koper włoski zwany fenkułem

    ...dzięki swoim właściwościom ziół jest m.in. koper włoski zwany też fenkułem. Należy do rodziny selerowatych, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich - jako warzywo, a w Polsce do celów leczniczych. Działanie lecznicze Koper włoski bogaty jest w witaminę C, potas, mangan, żelazo, kwas foliowy oraz błonnik. Surowcem jest owoc, który działa jako łagodny środek przeciwkaszlowy, pobudza...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....