• Informacje na temat:

    co się robi na wielkanoc jedzenie

Przepisy na temat: co się robi na wielkanoc jedzenie
  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    Choć z doświadczenia wiemy, że po świętach zostaje nam fura jedzenia, co roku przygotowujemy go za dużo. Jak radzi Jan Kuroń, część można oddać, trochę zamrozić, a resztę przerobić. "Polecam pizzę z karpiem, na którą skuszą się nawet dzieci" - mówi PAP Life kucharz.

  • Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Sprawdź, a sam będziesz zdziwiony

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...perfekcjonistką. Ważne są dla mnie szczegóły. Ładna musi być nie tylko potrawa, ale i sposób jej podania. No i ja sama - tłumaczy. - Nie boję się eksperymentów. Na ostatnią Wielkanoc przygotowałam(...) dzielić się wiedzą i pomysłami. Jestem np. pewna, że większość gospodyń robi doskonałą zupę szczawiową, ale może nie wiedzą, że będzie jeszcze lepsza po dodaniu do niej... pokrzywy! Moim ostatnim...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...zrobić tłiksa, ciepłe lody, mambę, pastylkę miętową. Nazwy moich słodyczy są spolszczone... Dzięki temu jesteś bezpieczna i nie grożą ci pozwy od koncernów. - Dokładnie. Nazwa różni się nieco od oryginalnej, ale udało mi się udowodnić, że wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych (w moim przypadku wegańskich i bezglutenowych) wersjach. Jak długo opracowywałaś receptury? - Cały...

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy(...), użytymi do marynowania (w Grecji mięso przed upieczeniem czy duszeniem zawsze marynuje się w przyprawach i oliwie). Do souvlaków używa się różnego rodzaju mięs. Ale nie tylko. Można je zrobić również...

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

Artykuły na temat: co się robi na wielkanoc jedzenie
  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    Przed tygodniem odbyła się już siedemnasta edycja Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny" ze "Śniadaniem Wielkanocnym", którego zadaniem jest promowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji.

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Wielkanoc to pogańskie święta?

    Korzenie Świąt Wielkanocnych bardzo mocno tkwią w pogaństwie. Nawet katolicka encyklopedia, The Catholic Encyclopedia wspomina: "Do świąt wielkanocnych przeniknęły liczne pogańskie zwyczaje obchodzone dla uczczenia powrotu wiosny. Jajko jest symbolem odradzania się życia wczesną wiosną, a zając to symbol pogański związany z płodnością."

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Co podać na stół? My już wiemy, a Wy możecie dowiedzieć się już za chwilę. Pisanie książek kucharskich stało się nową, świecką tradycją redakcji Smaker.pl. Kolejna pozycja to już drugi wielkanocny zbiór pomysłów. Być może są wśród Was czytelnicy, którzy pamiętają nasze pierwsze dziecko, czyli 96 pomysłów na jajka. Dla tych, którzy nie mieli okazji zapoznać się z jajecznym opus magnum, mamy dobrą wiadomość. Odświeżyliśmy co ciekawsze pomysły, by je przypomnieć...

  • Wielkanoc kresowa

    ...płodności, życia i odrodzenia się przyrody po zimie, który znalazł się na wielkanocnym stole, jest jajko. Pozostałe potrawy i ich składniki nie mają symbolicznego znaczenia – jadło się po prostu to, co(...) i czarnuszką, a nawet ekstrawagancko polany oliwą truflową, był mi przez długą, srogą i nudną zimę wspaniałym pokrzepieniem. Na deser podamy mazurek. Spotkałem się niejednokrotnie z opinią, że zrobienie...

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Co podać na stół? My już wiemy, a Wy możecie dowiedzieć się już za chwilę. Pisanie książek kucharskich stało się nową, świecką tradycją redakcji Smaker.pl. Kolejna pozycja to już drugi wielkanocny zbiór pomysłów. Być może są wśród Was czytelnicy, którzy pamiętają nasze pierwsze dziecko, czyli 96 pomysłów na jajka. Dla tych, którzy nie mieli okazji zapoznać się z jajecznym opus magnum, mamy dobrą wiadomość. Odświeżyliśmy co ciekawsze pomysły, by je przypomnieć...

  • Paulina Młynarska: Nie będzie mi łatwo

    O ostatnich wydarzeniach wciąż trudno jej mówić. W rozmowie z SHOW opowiedziała o pojednaniu z rodzeństwem, nowej pasji... i Wielkanocy, którą obchodzi, choć nie jest wierząca.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Od zasmażki do fusion

    ...​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...