• Informacje na temat:

    co się podaje na przystawkę

Przepisy na temat: co się podaje na przystawkę
Artykuły na temat: co się podaje na przystawkę
  • Przeciwieństwa się przyciągają

    Kuchnia francuska, najbardziej zróżnicowana w Europie przez wielu uznawana jest za niedościgniony wzór. Inspirują się nią szefowie kuchni i kucharze amatorzy na całym świecie nie tylko ze względu na jej bogactwo, ale również dlatego, że jest zdrowa. Coraz więcej wpływów zaobserwować możemy także w Polsce.

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Zobaczmy, jak robią to na świecie   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką....

  • Cukinia na obiad i przystawkę

    ...cukinii pokrojony w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem, chwilę smaż razem. Następnie do smażących się warzyw dodaj ugotowaną na sypko kaszę, wszystko wymieszaj i smaż jeszcze chwilę razem. Połówki cukinii(...) odparuje cała woda, a mięso stanie się złotobrązowe. Zdejmij patelnię z ognia i dopraw wszystko solą, mielonym czarnym pieprzem, oregano oraz siekaną zieleniną. Składniki dobrze wymieszaj. Cukinie...

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...

  • Roladki śledziowe faszerowane pesto z orzechów włoskich podawane na chipsie jabłkowym z sosem holend

    ..., dekorujemy kawałkiem cytryny oraz koperku i podajemy.  Jeżeli nam pozostanie pesto z orzechów włoskich możemy go wykorzystać jako dodatek do serka cammembert podawanego na ciepło. Smaki bardzo dobrze się...

  • Kiedy w czasie ćwiczeń spalamy niepotrzebny tłuszczyk, to czy zamienia się on w energię lub ciepło? A może przekształca się w mięśnie? Okazuje się, że wiele osób, nawet zawodowo związanych ze zdrowiem, nie potrafi odpowiedzieć na te pytania. Co się dzieje z tłuszczem, który udaje nam się spalić? Fot. 123RF.COM/PICSEL Nadwaga i otyłość to problemy obecne w wielu krajach. Liczba osób otyłych w Europie od lat 80-tych się potroiła. W Polsce statystyki nie napawają optymizmem. W 2009 61 proc....

  • Przystawka z kultury: Modomowa, czyli przekaz zawarty w stroju

    Drugi sezon projektu „Przystawka z kultury” otwieramy spotkaniem z Joanną Klimas. Projektantka wraz z klubowiczami szukać będzie definicji modomowy. Porozmawiamy o tym, jak wiele odsłaniamy, ubierając się. Jak stroje prowadzą dialog z innymi dziedzinami sztuki. Czy surrealizm i minimalizm można odnaleźć na wybiegu. Projektantka opowie o przenikaniu się światów mody i sztuki oraz znaczeniach...

  • Gdy letnie upały bywają bardzo uciążliwe, każdy szuka sposobu na ochłodzenie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Jaki owoc zarówno ochłodzi jak i nawodni organizm? Arbuz! Doskonały wybór, nie tylko na słoneczne dni. Fot. 123FR Czy jest drugi taki owoc, który w upalne dni równie dobrze gasi pragnienie, co arbuz? Ten wywodzący się z Afryki z owoc z rodziny dyniowatych, nazywany bywa kawonem lub „napojem pustyni". Istnieje około 1200 odmian arbuza o różnych kształtach i...

  • Przystawka z kultury, Czym smakuje Kino?

    Idea Kulturalnego Klubu Kolacyjnego nawiązuje do klubów dyskusyjnych i klubów kolacyjnych, w których nieznajome sobie osoby w kameralnej grupie spotykają się w celu degustacji jedzenia i rozmowy(...) food na warszawskim Służewcu. Podczas ostatniego spotkania „Kobieta odbita w literaturze. Od Emmy Bovary ku literaturze współczesnej” z Agnieszką Drotkiewicz wśród przystawek znalazły się m.in...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...