• Informacje na temat:

    co robimy z selera

Przepisy na temat: co robimy z selera
  • Jurka Sobieniaka frytki z... selera

    Frytki robi się nie tylko z ziemniaków - w czasach mody na zdrowy styl życia, w tym odżywianie, coraz częściej można spotkać się z tą smażoną przekąską z batatów, marchewki czy z selera. "Te same frytki możemy zrobić w zdrowszej wersji" - przekonuje Jerzy Sobieniak.

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Zabielana zupa szparagowa

    Proponowana wersja zupy ze szparagów pozwala delektować się szparagami, które pozostawiamy pokrojone w drobne słupki. Nie przesadzamy z dodatkiem czosnku, wystarcza jeden-dwa ząbki. Taką zupę możemy zabielić śmietaną i dodać do niej garść świeżego koperku. Do przygotowania zupy szparagowej potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów, pół pęczka koperku, 1 pietruszkę, kawałek selera, 3 ziemniaki...

  • kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.

  • Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków

    ...pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Aby ją przygotować, potrzebujemy: 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki, 2 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 800

  • Sprawdzony przepis na "Robimy pyszną lemoniadę"

  • Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe

    ..., czyli nie zawsze tę wytrawną ich stronę, ale też tę słodką" - mówi. Kucharski robi też lody z... selera. "To jedno z warzyw, które mają naturalną słodycz. Wystarczy w odpowiedni sposób wyciągnąć ją...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Składniki : 1 pierś z kurczaka, 5 plastrów ananasa, 1 słoik selera w zalewie, 1szt por (tylko biała część), 4 jajka, majonez+jogurt naturalny, sól, pieprz.

Artykuły na temat: co robimy z selera
  • Sok z selera - właściwości odżywcze i sposoby przygotowania soku z selera naciowego

    Ze względu na specyficzny smak i zapach, jaki posiada, wiele osób nie włącza selera do swojej diety. To duży błąd, bowiem warzywo spożywane na surowo jest cennym źródłem składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli smak selera nie należy do naszych ulubionych, zamiast sałatek, przygotujmy z naci selera sok z dodatkiem innych warzyw i owoców...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Co robić, gdy odmrozisz dłonie i nos

    Woda selerowa Dokładnie umyj dużego selera i gotuj go przez godzinę w litrze wody. Następnie wyjmij, a wodę użyj do wykonania kuracji. Po prostu mocz w niej odmrożone dłonie 2-3 razy dziennie. Gdy mróz zaczerwienił ci nos, możesz przyłożyć do niego na 30 minut gazę nasączoną ciepłą wodą selerową. Powtarzaj 5-6 razy w ciągu dnia.  Maść jabłkowa Zetrzyj jabłko na najdrobniejszej tarce jarzynowej...

  • Chcesz wyprawić niebanalne przyjęcie imieninowe? Sięgnij po rewelacyjny poradnik Małgorzaty Caprari! Pikantne imieniny z męskim tortem i różnymi dipami, kawiorami, smakowitymi sałatkami i rybami? Daj się uwieść pokusie premiera, rzymskiej kapryśnicy i puchowej babce ziemniaczanej! A może lepiej osłodzić życie solenizanta i gości i podać puchowy sernik Edyty, japońską szarlotkę, odpoczynek wojownika, biuścik murzynki, szatańskie ciasteczka? Do tego koniecznie salami jabłkowe, kawa...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    Choć na pierwszy rzut oka nie różnią się od przetworów, które znajdziemy w sklepach, domowe dżemy, soki i marynaty mają swój niepowtarzalny smak, aromat, a przede wszystkim są znacznie zdrowsze od kupnych odpowiedników. Dlaczego? W domu robimy je ze świeżych warzyw i owoców, pochodzących z własnego ogródka lub zaufanego źródła, np. gospodarstw ekologicznych, gdzie do uprawy nie wykorzystuje się...

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Sylwia Wiesenberg radzi, co robić, by schudnąć

    PMS, jak większość kobiet. Gdy widzę, że zaczynam puchnąć, sięgam po arbuza, selera, ogórki. Dzięki nim pozbywam się z organizmu nadmiaru wody i wypłukuję toksyny. -  Jeśli chcesz mieć piękne włosy...

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Co robilam dzis przedpoludniem...

    Moj polonista strasznie szydzil z dziennikow pisanych mniej wiecej tak : " Wstalam rano, umylam sie, ubralam i zjadlam sniadanie". No ale przeciez na...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...