• Informacje na temat:

    co robić z żółtkami

Przepisy na temat: co robić z żółtkami
  • Jeśli karnawał, to róbmy faworki!

    Tradycyjnie, w karnawale, na polskich stołach pojawiają się faworki. Chrupkie ciastko smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem pudrem. Ni tak trudno zrobić je samemu.

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Tort szwarcwaldzki

    Robi wrażenie!

  • Biszkopty po staropolsku

    Tak robiły je nasze babcie!

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Legumina orzechowa - po staropolsku!

    Jesienią, gdy z drzew spadały orzechy, robiono z nimi mnóstwo ciast i ciasteczek. Jednym z nich była Legumina orzechowa.

  • Wspaniale smakuje i idealnie nadaje się na "babskie podaguchy".

  • Domowe, rozgrzewające zupy

    Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem.

  • Ciasto, z którego tworzy się te rogaliki jest niepowtarzalne. Receptura, którą odnalazłam pośród książek kucharskich z lat 20 wydała mi się wyjątkowo ciekawa... i odrobinę szalona. Nie spodziewając się, że upichcę za jej przyczyną coś, co przypominałoby rogale, zabrałam się jednak ochoczo za eksperymentowanie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogale są jednocześnie puszyste, pachnące ciastem drożdżowym oraz... kruche! Smakują wybornie, a ich nieporównywalna z żadnym innym wypiekiem...

Artykuły na temat: co robić z żółtkami
  • Co robić, by wzmocnić kości?

    Do diety włącz mak, stosuj kurację ze skorupek jaj i zadbaj o to, by mieć silne mięśnie.

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Jak często twoja prababka myła włosy? (I czy w ogóle to robiła?)

    Przedwojenne porady odnośnie mycia włosów mogą się wydawać ekscentryczne, a nawet odpychające. Niesłusznie. Jest w nich zaskakująco dużo słuszności. Jak często dawniej myto włosy? I dlaczego warto robić tak samo?

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Omlet ziołowy z twarożkiem i łososiem

    Robiony z... pesto

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Włosy pełne blasku

    Słońce, morska woda i wiatr bardzo niszczą włosy. Stają się one przesuszone, matowe, kruche, a nawet zmieniają kolor. Co robić?

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Krucha prawda

    Poznaj tajemnice kruchego ciasta. Cukiernik podpowiada, co robimy źle. Kluczową rolę odgrywają produkty.

  • Spacer z psem, bieganie, ćwiczenia rozciągające, a na śniadanie energetyczna owsianka, omlet lub zdrowy owocowy koktajl. My już wiemy jak rozpoczynacie swój dzień! Bardzo serdecznie dziękujemy za zgłoszenia. Jak zwykle zaskoczyliście nas swoimi pomysłami, jak zdrowo rozpocząć dzień. Kilka Waszych rad na pewno wprowadzimy w życie. Poznajcie laureatów konkursu. Zwycięzcami, do których powędrują znakomite książki "Sztuka dobrego jedzenia" są: Aleksandra F. "Jeszcze jakiś czas temu wolałam pospać...