• Informacje na temat:

    co przyrzadzic z białek

Przepisy na temat: co przyrzadzic z białek
  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?

  • Czasami zostają nam białka po upieczeniu np. strucli makowej i nie wiemy co z nimi zrobić. Proponuje keks. Ciasto jest smaczne i nadaje się do dłuższego przechowania.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    Każdą potrawę, którą chcesz podać na święta, możesz przyrządzić drożej lub taniej. Wszystko zależy od użytych składników, na przykład rodzaju mięsa czy dodatków.

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Sezon na szparagi

    ...żółtka od białek. Ser i żółtka dodać do sosu, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Po 2 szparagi zawijać w plasterek szynki, układać...

  • Japoński sernik z białą czekoladą

    Przygotowując deser, od czasu do czasu mamy ochotę spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnego sernika możemy przygotować wersję japońską ciasta z białą czekoladą. Japoński sernik podaje paryska cukiernia Pain de Sucre.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

    Zima w tym roku nas nie rozpieszcza. By przy utrzymujących się od tygodni, minusowych temperaturach nasz organizm mógł ustrzec się przed infekcjami warto dostarczać mu w tym trudnym czasie dobrej jakości produkty, bogate w składniki odżywcze, witaminy i błonnik. Bazą dla rozgrzewających posiłków mogą być kasze, które dodatkowo dzięki zawartości różnych minerałów chronią przed nadwagą, miażdżycą, cukrzycą i nowotworami.

  • Jeden ze sposobów na wykorzystanie białek

Artykuły na temat: co przyrzadzic z białek
  • Fasolka szparagowa

    Ze zwykłej fasolki szparagowej możesz przyrządzić wykwintne danie na ciepło lub zimno.

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Dania z grilla. Steak Hache

    Dla mięsożerców to doskonały i jednocześnie mało kaloryczny wybór. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak przyrządzić stek z wołowiny, aby zachował swoje właściwości.

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato?   Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co istotne...

  • Dania z grilla. Kurczak z serem kozim

    Zaletą proponowanego przepisu jest duża wartość odżywcza i akceptowalna kaloryczność. Dietetyk Alicja Kalińska radzi, jak go przyrządzić, aby posiłek był urozmaicony i zdrowy.

  • Specjalnie dla użytkownków serwisu Smaker.pl Marcin Moczydłowski (utalentowany Barista, trener w Akademii Espresso) opowiedział i pokazał jak przyrządzić znakomite Espresso. Mistrz Polski Barsitów pokazał również technike LatteArt. Skąd pochodzi Espresso? Co oznacza jego nazwa? Jak przyrządzić ten rodzaj kawy według włoskiej zasady 4M? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się oglądając pokaz Marcina Moczydłowskiego!

  • Cieciorka dobra na wszystko

    Wygląda dziwnie - jak koślawy orzeszek. Smakuje słodko, smażona pachnie orzechowo, zawiera mnóstwo białka i błonnika. Pomaga na ból głowy i gardła, obniża cholesterol i ma po polsku aż trzy nazwy: cieciorka, ciecierzyca i groch włoski.

  • Nie ma czegoś takiego, jak "zły" i "dobry" cholesterol. Jednak problemy związane z cholesterolem prowadzą do poważnych zaburzeń, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Jak się przed tym uchronić? O co tak naprawdę chodzi ze „złym" i „dobrym" cholesterolem? Garść pistacji obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób        fot. 123RF.COM Nie ma dobrego i złego cholesterolu W skrócie sytuacja z cholesterolem wygląda tak: nie ma cholesterolu "dobrego" i "złego", wszystkie...

  • Pij mleko, będziesz... zdrowa!

    Produkty mleczne dostarczają naszemu organizmowi dużo białka, wapnia, cynku, witamin i tłuszczy mlecznych.

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

Wideo na temat: co przyrzadzic z białek
  • Carpaccio z łososia - idealne na lekką przystawkę lub kolację

    Carpaccio z łososia to idealne danie na lekką przystawkę lub kolację. Łosoś jest jedną z najchętniej spożywanych ryb na świecie. Zawiera mnóstwo witamin, białka i niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Jak go szybko i łatwo przyrządzić?

  • Czym uzupełnić białko w diecie, kiedy nie przepadamy za mięsem?

    Białko to podstawowy element budulcowy organizmu, szczególnie ważny dla ludzi chcących poprawić sylwetkę. Aby dieta była zbilansowana, posiłki w niej powinny składać się z węglowodanów, białka i tłuszczu. Najwięcej znajdziemy go w mięsie i rybach. Jednak białko to nie tylko drób, wołowina czy wieprzowina. Innym jego doskonałym źródłem są jajka, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Gdy produkty pochodzenia zwierzęcego nie wystarczą, warto sięgnąć po strączki. Do alternatywnych źródeł...

  • Szybki i zdrowy deser z tapioki i mango

    Tapioka, zwykle w postaci mąki lub niewielkich perełek, wykorzystuje się jako lekki zagęszczacz do sosów i musów - ma lekkostrawne cukry i niewielką ilość białka, jest też pozbawiona glutenu i cholesterolu, przez co jest niezwykle atrakcyjnym dodatkiem do każdej kuchni, która aspiruje do miana zdrowej. Z tapioki możecie przyrządzić wyborny deser, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy - u nas w wersji z soczystym mango. Zobaczcie, jakie to proste!