• Informacje na temat:

    co przygotować z łopatki wieprzowej bez kości

Przepisy na temat: co przygotować z łopatki wieprzowej bez kości
Artykuły na temat: co przygotować z łopatki wieprzowej bez kości
  • Jabłko - smak jesieni

    ...do mięs. Ligol jest najlepszy do smażenia np. racuchów. Lobo nadaje się do deserów i bezpośredniego spożycia. Można z nich przygotować musy i marmolady. Malinówka nadaje się do bezpośredniego(...). Danie podawaj z surówką z białej kapusty. Pieczony schab nadziewany jabłkami Składniki: 1 kg schabu bez kości, 3 twarde jabłka, cytryna, 3 ząbki czosnku, kilka goździków, majeranek, tymianek...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

  • Dwa w jednym

    ...wędzonego bez kości, pokrojone w dużą kostkę, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi świeżego tymianku, 2 świeże liście laurowe, 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego(...) zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj. Wieprzowina z grzybami w sosie sojowym (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Skład na 4 porcje: 750 g wołowiny bez kości, 2 cebule, pół szklanki przecieru pomidorowego, po szklance wytrawnego czerwonego wina i wody, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 200 g pieczarek, sól(...), natkę pietruszki, ostrą i słodką paprykę w proszku i pieczarki. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Gulasz wieprzowy po czesku z knedlikami Skład na 4 porcje: Gulasz: 500 g wieprzowiny bez kości...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Węgierskie inspiracje

    ...paprykowym aromacie, które serwuje się na ciepło. W Budapeszcie odbywa się w październiku festiwal winiarski. Węgierski gulasz  Składniki na 6 porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości l 2 duże(...) selera, połowę pietruszki, przekrojoną na pół cebulę, sól, pieprz i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 2 godziny. Wyjmij kurę, obierz od kości i pokrój w paski. Odłożonego...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ...listków natki do dekoracji, 5 okrągłych chlebków. Na wolnym ogniu bez przykrycia ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem przypraw. Jeśli używasz grzybów suszonych, umyj je i ugotuj do miękkości(...) chlebków, posyp siekaną natką lub udekoruj całymi listkami natki i od razu podawaj. Gulaszowa z zacierkami Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki wieprzowej lub wołowiny na gulasz, 4 strąki...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...