• Informacje na temat:

    co podac do ziemniaków gotowanych

Przepisy na temat: co podac do ziemniaków gotowanych
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane...

  • Pyszne,chrupiące takie małe co nie co:)

  • Zupa z tartych ziemniaków - idealna na dżdżyste dni

    W chłodne i dżdżyste dni dobrze jest zjeść sycącą, rozgrzewającą zupę. Przygotujmy więc smaczną zupę ziemniaczaną, ale - inaczej niż zwykle, bo z tartych ziemniaków. Efekt was zaskoczy.

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

  • Sezon na młode ziemniaki

    ..., wydrąż częściowo miąższ, wymieszaj z usmażoną na oleju szynką i cebulą, dopraw. 2. Posyp serem, zapiecz. Udekoruj. Zapiekane z boczkiem: ●1 kg młodych ziemniaków ●1/4 kostki masła ●kilka plastrów...

  • W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...z rodziną. Po prostu nie mogłam patrzeć, jak beztrosko nakładają sobie wielkie porcje ziemniaków okraszonych masłem i smażonego mięska, jak biorą dokładki, podczas gdy mój obiad mieścił się na połowie(...) klasyczne dania: ziemniaki, kotlecik, ryba, sałatka, na kolację kanapki. Staram się jednak unikać modyfikowanej żywności. Zależy mi,aby w przygotowanych przeze mnie daniach, było jak najmniej chemii...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z gotowanych ziemniaków"

  • Gulasz z indyka z ziemniakami

    Składniki: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka 6-8 ziemniaków 4 młode marchewki 30 dag pieczarek 3 dymki 2-3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki) 5 łyżek oleju 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz...

  • Zostają ziemniaki z obiadu - przygotuj placuszki.

Artykuły na temat: co podac do ziemniaków gotowanych
  • Ewa Wachowicz gotuje: Sernik z ziemniakami

    ​Ewa Wachowicz w najnowszych odcinkach swojego autorskiego programu proponuje przepisy na potrawy szybkie w realizacji, dodatkowo skomponowane ze składników, które każdy znajdzie w swojej lodówce lub pobliskim sklepiku, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Jak zwykle dania będą też elegancko podane. Prowadząca ten program bowiem podpowie również, jak można pięknie nakryć stół, samemu wykonać kompozycje kwiatowe czy pomysłowe świeczniki. Podobnie, jak w poprzednich latach kuchnię Ewy Wachowicz...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Jak taniej gotować makaron i ziemniaki

    ...„Babciny” sposób dogotowania ryżu pod kołdrą (zagotowujemy ryż, garnek owijamy gazetą i wkładamy pod kołdrę na 3-5 godz.) możemy wykorzystać do gotowania makaronu i… ziemniaków. I nie trzeba nawet trzymać ich pod kołdrą. Makaron wrzucamy na zagotowaną i osoloną wodę. Jeśli na opakowaniu podany jest czas gotowania do 9 min, trzymamy na ogniu 2 minut, jeśli powyżej – 4 minut. Wyłączamy gaz...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Ziemniaki pieczone

    ...na tarce o drobnych oczkach. Cebulę posiekaj. Na patelni podsmaż boczek razem z cebulą. Połącz je z miąższem ziemniaków i połową żółtego sera. Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Napełnij farszem...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Fot. 123RF/Picsel Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich najwięcej w niedojrzałych owocach,...

  • Gotuję, nie marnuję!

    Polacy wyrzucają rocznie 9 mln ton żywności... Miesięcznie rodzina pozbywa się jedzenia za 200 zł*! Można jednak to zmienić, stosując się do kilku ważnych zasad gospodarności.

  • Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Warto więc dowiedzieć się nieco więcej na ich temat. Fot. 123RF / Picsel W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...