• Informacje na temat:

    co pasuje podac do ryby

Przepisy na temat: co pasuje podac do ryby
  • Czerwone wino nie do ryby

    Od lat wiadomo, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż do ryby i owoców morza. Podane z rybami wywołuje nieprzyjemny smak tuż po jedzeniu. Naukowcy zastanawiali się, co jest tego przyczyną.

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Awokado

    ..., chroni oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jak je jeść? Najlepiej smakuje na surowo, bo gotowane i pieczone nabiera gorzkiego smaku. Pasuje do sałatek i sosów na zimno. Klasycznym dipem jest guacamole - rozgniecione widelcem awokado z dodatkiem soku z limonki, posiekanej czerwonej cebuli, świeżej kolendry, czosnku, oliwy i przypraw. Dobrze komponuje się w paście z jajek, ryby...

  • Co zrobić żeby ryba nie przywierała do patelni podczas smażenia?

  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    ...pasuje inna czekolada. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny, zaś biała czekolada do ryby czy do delikatnego białego mięsa jak np. królika, drobiu. Nie ma sztywnej zasady(...) sugerowałbym coś lekkiego, czyli np. wanilia i biała czekolada, ewentualnie z odrobiną sera gorgonzola. Taki sos również bardzo pasuje do ryb np. do dorsza - radzi ekspert. Czekolady można użyć...

  • Pasuje na pyszny deser starter lub lekkie letnie śniadanie bądź kolację ... sprawdza się też gdy wpadną niezapowiedziani goście...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast uzyskujemy zupełnie inny smak. I to fantastycznie pasuje do jajek" - wyjaśnia Kręglicka. Co do zupy świątecznej, też możemy ją odświeżyć, czy np. zupa cytrynowa jest dobrym pomysłem - docieka PAP Life...

  • Pyszna suróweczka pasująca idealnie do ryby, najlepsza wychodzi z młodej kapusty. Przepis znalazłam dawno temu właśnie na Smakerze, ale przepadł gdzieś bez wieści, więc postanowiłam się nim podzielić.

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    ...i świeże zioło np. kolendrę, która fantastycznie pasuje do tego dania i odświeża je - opowiadał Mikołajczak. Kolejną jesienną zupą może być np. krem z kalafiora, który - zdaniem eksperta - można(...) tj. topinambur czy skorzonera, zwana dawniej wężymordem.  - Z topinamburu, który ma bardzo orzechowy smak, robi się świetne puree. Może być ono znakomity dodatkiem do ryby albo do mięsa...

  • znakomita do ryby

Artykuły na temat: co pasuje podac do ryby
  • Jakie wino do świątecznych potraw?

    Chcesz zaskoczyć bliskich? Oprócz kompotu z suszonych owoców podaj dobre wino! Podpowiadamy, która etykieta będzie pasowała do świątecznych pierogów, jak podkreślić smak ryby, a także zdradzamy przepis na najlepszy "grzaniec"

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Jak łączyć wino z potrawami?

    Najważniejszą rzeczą jest osobista preferencja wszystkie reguły są na drugim miejscu. Przede wszystkim trzeba eksperymentować. Zasada białe do ryby, czerwone do mięsa, już dziś nie obowiązuje.

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Przedstawiamy 5 przepisów z książki "W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy Sophii Loren", w której znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Król polskich rzek

    Pstrąga warto jeść przez cały rok, bo jest niskokaloryczny i zawiera mniej tłuszczu niż mięso i ryby morskie. I doskonale smakuje!

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Świeże ryby. Na pewno? Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę. Jeszcze gorzej rzecz się ma z...

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    ...serwować drób, owoce morza i ryby. Do wyjątków należą tuńczyk i łosoś, które, ze względu na specyficzny smak, należy podawać z winem czerwonym.  Wino białe idealnie pasuje również do lekkich sałatek -  nie(...)Trzeba wiedzieć, do jakich potraw pasuje białe lub czerwone wino. Jednak nie tylko kolor ma znaczenie. Bo gdy znamy odpowiedź na jedno pytanie, pojawiają się kolejne: Czy powinno być wytrawne czy...

  • Z każdej strony słychać głosy, że jedzenie ryb bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i dostarcza drogocennych dla organizmu składników. Niestety ale na polskich stołach ryby pojawiają się nadal zbyt rzadko. Fot. 123RF/PICSEL Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad...