• Informacje na temat:

    co można zrobić z sera feta

Przepisy na temat: co można zrobić z sera feta
  • Pierogi z pokrzywą i fetą

    Połączenie sera fety i szpinaku w nadzieniu do naleśników lub pierogów jest nam dobrze znane. Okazuje się, że szpinak można zastąpić rośliną z naszych łąk i nieużytków - pokrzywą. Może pokusimy się więc o przyrządzenie pierogów z fetą i pokrzywą?

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...wyczarować można smakowite sylwestrowe przekąski!

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Sprawdzone sposoby

    ...1. Pizzę można też zrobić z kruchego ciasta, wykładając nim tartaletki, wypełniając je sosem i farszem do pizzy. 2. Smaczną przekąską są szparagi z boczkiem. Wystarczy smażyć chwilę szparagi, zawinąć je w boczek i upiec lub usmażyć. 3. Roladki z indyka możesz również zrobić w wersji gotowanej. Wystarczy zawinąć mięso w folię spożywczą jak cukierka i włożyć do gotującej się wody na około 20 minut...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • 10 łatwych przepisów z cebuli

    ...znakomicie smakuje też z samym pieczywem. 5. Chrupiąca posypka  Prażoną cebulkę można dodać do domowych hot dogów, posypać nią ziemniaki, kopytka, zupę. Łatwo ją zrobić:cebulę posiekaj. Przyprawy(...) przysmak Cebula znakomicie smakuje z farszem. Można nadziać ją, czym zechcesz, np. pieczarkami, warzywami,mięsem, serem i zapiec. Wspaniale sprawdzi się na domówce! 3. Elegancka zupa  Pokrojona...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

Artykuły na temat: co można zrobić z sera feta
  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    Cypryjski ser halloumi można u nas dostać już w niemal każdym supermarkecie. Z kuchni bałkańskiej i greckiej znamy również moussakas i nie zaskakuje nas smak pity. Nie oznacza to jednak, że Cypr nie jest w stanie zrobić na nas kulinarnego wrażenia. O tych potrawach większość Polaków nigdy nie słyszała!

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...można upiec w piekarniku, znacznie obniżając ich kaloryczność. Warzywa zaś, by nie straciły cennych właściwości, ugotować na parze. Podstawowe zasady "rewolucji na talerzu" Jedzenie smacznie i zdrowo(...); tłusty nabiał, który nie ma smacznego odpowiednika light (parmezan, bryndza czy feta) stosuj z umiarem nie smaż w dużej ilości tłuszczu, używaj patelni teflonowej i grillowej lub piecz albo...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Co jeść w pracy?

    Mówią ci: masz odżywiać się zdrowo. Ideał? Jedz pięć zbilansowanych posiłków, najlepiej co trzy godziny. Tylko jak to zrobić, gdy jesteś zawalona robotą i nie masz czasu wyjść na lunch? Mamy dziesięć pomysłów na sycące przekąski do zrobienia w kilka minut.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Lekkie dania dla jarosza

    Tarta z fetą i pomidorami Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła (zimne i twarde), sól, kilka łyżek lodowatej wody Farsz: 3 pomidory, 20 dag sera feta, 20 dag(...) wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Można też ciasto zrobić dzień wcześniej. Pomidory umyć, następnie zalać wrzącą wodą...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    Możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Przyrządzisz z nich szybki obiad lub pyszną przekąskę.

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...