• Informacje na temat:

    co mozna zrobić z selera

Przepisy na temat: co mozna zrobić z selera
  • Jurka Sobieniaka frytki z... selera

    Frytki robi się nie tylko z ziemniaków - w czasach mody na zdrowy styl życia, w tym odżywianie, coraz częściej można spotkać się z tą smażoną przekąską z batatów, marchewki czy z selera. "Te same frytki możemy zrobić w zdrowszej wersji" - przekonuje Jerzy Sobieniak.

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe

    ..., czyli nie zawsze tę wytrawną ich stronę, ale też tę słodką" - mówi. Kucharski robi też lody z... selera. "To jedno z warzyw, które mają naturalną słodycz. Wystarczy w odpowiedni sposób wyciągnąć ją...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    .... Jak je zrobić? Do wody, w której gotujemy ziemniaki, dodaj szczyptę kurkumy, mielonego kminku lub estragonu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i gotowe do ubicia, dodaj podsmażonego na oliwie pora(...) z puszki, pokrojone w kostkę jajka ugotowane na twardo, puszkę kukurydzy, cebulę pokrojoną w piórka, jabłka pokrojone w kostkę i słoik marynowanego selera. Całość połącz majonezem i dopraw solą oraz...

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Pisanki malowane, skrobane i wyklejane

    ...wzór o ciekawej, marmurkowej fakturze w miejscach, gdzie przykleił się piasek.    Jeśli Wielkanoc będzie chłodna, możemy zrobić kolorowe wydmuszki w sweterkach . Świetnie sprawdzą się także jako...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

Artykuły na temat: co mozna zrobić z selera
  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Pieczen z cieleciny faszerowana selerem i grzybami.

    ...w kazdej postaci... a wiec na 6 porcji 1 kg cieleciny na pieczen - nie wiem dokladnie jaka czesc gdyz mowie mojemu rzeznikowi na co ma byc i on mi dobiera. Kilka galazek selera naciowego - ja(...) naciac gleboka kieszen. Natrzec mieso sola i pieprzem. Lodygi selera i liscie pokroic na drobno. Grzyby po namoczeniu tez pokroic. Uwaga plynu od moczenia nie wylewac! Seler wymieszac z grzybami...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Co możesz zrobić dla swojego zdrowia... oglądając tv

    Czas spędzony przed telewizorem nie musi oznaczać bezczynnego lenistwa. Możesz w tym czasie sporo zrobić dla poprawy swojego... zdrowia.

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Wielka księga smaków: Koper włoski

    Inaczej fenkuł, jest krewniakiem selera. Ma anyżkowy posmak, ale traci go w ciepłych daniach. W kuchni używane są wszystkie jego części.

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • Dieta na głębszy oddech

    ...doraźnie zadziałają na rozszerzenie oskrzeli. Uwaga: alergeny krzyżują się. Uczuleni na brzozę, olchę, leszczynę rezygnują m.in. z marchwi, selera, ziemniaków, strączkowych, jabłek, wiśni. Testy zrobi...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...