• Informacje na temat:

    co można zrobić z mleka jajek mąki i miodu

Przepisy na temat: co można zrobić z mleka jajek mąki i miodu
  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ..., obniżając  tym samym kaloryczność dania. W wypiekach może natomiast zastępować mleko lub część mleka (wypieki staną się wilgotniejsze i zyskają bogatszy smak). Jogurt może zastępować mleko w stosunku objętościowym 1:1, jednak wtedy dość powszechnie dodaje się do mąki jeszcze ½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej na każdą 1 szklankę (250 ml) jogurtu. Jak odcedzić jogurt? Aby jogurt stał się gęsty...

  • Prosty przepis na naleśniki w formie torcika przekładane bitą śmietaną z białym serem.

  • Kanapka na deser?

    ...: 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 łyżki otrębów owsianych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka kakao, 3 łyżki miodu, 4 łyżki mleka krowiego. Jeszcze krem, a nawet dwa. Pierwsza wersja(...)Jessica Meinhard przekonuje, że można jeść słodycze i nie tyć. Autorka, na Instagramie znana, jako @shining_star_9, swojej debiutanckiej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe...

  • Tort otulony niby plastrem miodu, ale czekoladowym. Tort z kremem michałkowym i z brzoskwiniami. Tort udekorowany truskawkami i miętą.

  • Ryż na 5 sposobów!

    ...dietetyczne! Możemy też nie zawijać ryżu w liście kapusty w formie gołąbków, tylko zrobić z nich sakiewki wiązane u góry (uduszą lub upieką się szybciej niż tradycyjne danie). Na zdrowy deser Ugotowany ryż może być bazą deseru! Świetny będzie tylko z syropem, np. owocowym, klonowym, miodem lub samymi owocami. Można z niego też przyrządzić pyszny pudding, gotując go z mlekiem, jajkiem...

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...! 6. Spód do sernika: Z płatków owsianych możesz zrobić rewelacyjny spód do sernika. Połącz 3/4 szkl. płatków, 1/2 szkl. mąki, łyżkę cukru, żółtko, 50 ml jogurtu naturalnego, łyżkę zimnego masła. Schłodź(...) z mąki żytniej razowej, ale można też przygotować go z płatków owsianych. Wsyp do kamionkowego naczynia opakowanie płatków, dodaj łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą, przykryj czystą ściereczką...

  • Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    Mąka do podsypywania Przygotowanie: 1.      Mąkę, 80 g cukru i sól umieścić w misce. Zrobić wgłębienie i wlać 100 ml ciepłego mleka zmieszanego z drożdżami. Lekko zarobić z odrobiną mąki(...) Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką cukru. Wszystko wlać do mąki i wyrobić na gładkie...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

Artykuły na temat: co można zrobić z mleka jajek mąki i miodu
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Schudnij bez diety

    Masz dosyć wciąż nowych cudownych pomysłów na dietę? Możesz od nich odpocząć, a przy tym schudnąć i nareszcie przestać bać się efektu jo-jo. Okazuje się, że można bezstresowo pogodzić to, co lubisz z zasadami zdrowego odżywiania.

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    Przybywa im coraz więcej fanów, bo są skuteczne. Mają też więcej zalet - można stracić "pszenny brzuszek", obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Wykwintny obiad podany w mig

    Przygotowanie tych elegancko wyglądających dań wydaje się trudne oraz czasochłonne. Spróbuj je zrobić, a zmienisz zdanie!

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Warstwa po warstwie

    Słodka papryka Pół łyżeczki miodu 2 cebule 1 litr oleju do frytowania Jajko rozdzielić. Żółtko, 75 g mąki, skrobię i piwo wymieszać, ciasto odstawić na 15 minut. Ogórki konserwowe pokroić(...) podczas pieczenia ciasta Ciasto cebulowe Składniki na 12 porcji: 300 g mąki sól 7 jajek 150 g smalcu 250 g tłustego wędzonego boczku 1,25 kg cebuli 2 łyżki oleju czarny pieprz...

  • Miód wzmacnia serce, koi skołatane nerwy, leczy przeziębienie i łagodzi podrażnienia skóry. Dodatkowo ma właściwości bakteriobójcze i uodparniające. Fot. 123RF.COM/PICSEL Miód jest jednym z najcenniejszych darów jakie otrzymaliśmy od natury. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie miodu ma zbawienne skutki dla całego organizmu. Powstawanie miodu Miód produkują pszczoły, zanosząc do ula nektar kwiatowy albo spadź. Nektar jest wydzieliną roślin, składającą się głownie z fruktozy i glukozy,...