• Informacje na temat:

    co można zrobić z mięsa szynko

Przepisy na temat: co można zrobić z mięsa szynko
Artykuły na temat: co można zrobić z mięsa szynko
  • Cała prawda o mięsie

    ...talerzu w postaci zakamuflowanej. Kawałki mięsa możesz zmiksować i dodać do zupy jarzynowej lub dowolnego sosu, zrobić mięsno-warzywny (z przewagą warzyw) farsz do naleśników lub pasztecików. Jeśli te(...) w nim cholesterol dorosłym w nadmiarze szkodzi, ale małym dzieciom jest potrzebny, by ich układ nerwowy prawidłowo się rozwijał. Jednak większość mam nie jest pewna, które gatunki mięsa najlepiej...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Niedzielne mięso duszone

    ..., szynkę, golonkę, boczek. Najodpowiedniejsze do duszenia części mięsa cielęcego to: karkówka, łopatka i mostek. Aby skruszało Aby mięso skruszało i nabrało smaku, przed duszeniem warto je zamarynować. Marynata może być płynna - na bazie oliwy, wina, piwa, octu winnego. Mięso można skropić oliwą i natrzeć pastą ziołową albo musztardową. Jak dusić Przeznaczone do duszenia mięso można uprzednio...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Klopsiki w sosie pomidorowym

    Klopsiki można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Jeżeli masz go zbyt mało, możesz dodać namoczoną w mleku kajzerkę.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Niepowtarzalny smak suszonej szynki

    ...askorbinowego (20 g na 5 kg soli). Nasmaruj wszystkie dostępne fragmenty mięsa i uważaj na ewentualne fałdy i zagłębienia w skórze. Nie zapomnij o nacięciu przy ścięgnie Achillesa. Połóż szynkę na blasze(...) potrzeby dodawaj sól. Szynka powinna leżeć w soli jedną dobę w przeliczeniu na kilogram mięsa. Piętnastokilogramowa szynka powinna więc leżeć w soli około 15 dni. Suszenie szynki Kiedy solenie...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    Suszone, świeże lub z zalewy. Do mięsa warto dodać owoce w dowolnej postaci.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...