• Informacje na temat:

    co mozna zrobic z maki zytnia graham

Przepisy na temat: co mozna zrobic z maki zytnia graham
  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...ambitniejszych domowych piekarzy 1850 - czyli graham. Zupełnie niezłe efekty powinniśmy jednak uzyskać także ze zwykłej, jasnej mąki pszennej.     Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia...

  • zdrowy chlebek

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Na Święta Bożego Narodzenia czekamy cały rok. Lubimy ich atmosferę, rodzinne spotkania i wspólne chwile przy stole, na którym królują najróżniejsze przysmaki. Wiele z nich powstaje na bazie mąki, bez(...). Jednak obok nich, na stołach, coraz częściej pojawiają się także dania, które choć wciąż wpisujące się w tradycję naszych świąt i ich niepowtarzalną atmosferę są mniej oczywiste i zaskakują smakiem - np...

  • Kocham piec chleby i bułeczki. Kocham ten aromat chleba, roznoszący się po całym domu. Kocham chwile, gdy moja córcia pyta: ''Mamo, a chlebek już się upiekł?''. Kocham formować bochenki. Kocham różnorodność chlebów. To, że odrobina jednej przyprawy może diametralnie zmienić zapach i smak, pozostawiając jednak ten jedyny aromat chleba...

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • chlebek jest smaczny, chrupiący, domowy...............SMACZNEGO!!!

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

Artykuły na temat: co mozna zrobic z maki zytnia graham
  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...papryka Zmiksuj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą oraz papryczką chili. Zjedz z grahamką i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Szybki lunch do pracy Możesz zjeść na ciepło lub na zimno(...) wodzie. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Wymieszaj składniki z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Muffiny szpinakowe ● 160 g mąki żytniej ● 60 g mąki graham...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • To będą zdrowe święta!

    ...kompot z suszu. Sytuację pogarszają potrawy z makiem, bo... spowalnia on perystaltykę jelit. Jeśli więc kończymy kolację solidną porcją kutii, nie dziwmy się, że czujemy się potem jak balonik. ZAWSZE(...) szkodzi. - Bezpiecznym rozwiązaniem jest też podanie pieczywa typu graham, czyli z grubo mielonej mąki pszennej, ale nie pełnoziarnistej - radzi Iza Czajka. - Jeśli chcemy podać wyjątkowy chleb, upieczmy...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Zobaczcie, co nasi sportowcy będą mogli przekąsić jeśli wybiorą się na zwiedzanie rosyjskiego kurortu, Soczi, nazywanej "Kawkazskają Rivierą". Może podczas oglądania zimowych zmagań też skusicie się na wypróbowanie rosyjskiej kuchni tego regionu? Ten nadmorski kurort nie kojarzy się z Rosją.      fot. Ojj! 600/wikipedia Soczi leży w klimacie subtropikalnym, jest tam więc wilgotno i ciepło. Miasto może się pochwalić aż 300 słonecznymi dniami w roku. Ze względu na wielu turystów i słoneczną...

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...