• Informacje na temat:

    co mozna zrobić z kalafiora

Przepisy na temat: co mozna zrobić z kalafiora
  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    ...- pizz na spodzie z kalafiora. Choć nie jest to taka pizza, którą można wziąć w dłoń nie podtrzymując jej od spodu, ale jest smaczna, chrupiąca  i zdrowa - wylicza PAP Life Wójciak. Co więcej(...) ciasto składa się: kalafior, jajko, 100 g mielonych migdałów, 50 g startego parmezanu, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy do smażenia i 1/2 łyżeczki soli.Oto jak zrobić pizzę z przepisu...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...- Włoska pizza uważana jest za najlepszą na świecie ze względu na jej prostotę, a zarazem wyrazistość smaku - mówi PAP Life Giancarlo Russo. We Włoszech prawdziwą zjemy dopiero wieczorem, tam też nie powinniśmy popijać jej winem. Spód można zrobić z kalafiora.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Mięso: Surowe mięso: drób, schab, szynkę wieprzową wystarczy pokroić w kawałki równej wielkości i doprawić. Wołowinę lub baraninę warto wcześniej marynować przez 4-6 godz. Szaszłyki można zrobić także z wątróbki drobiowej lub serduszek. Świetnie smakują (i są bardzo efektowne) szaszłyki z klopsików: mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe doprawiamy, dolewamy zimną wodę (pół szklanki na pół...

Artykuły na temat: co mozna zrobić z kalafiora
  • Król kalafior

    ...zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być ciekawą przekąską. W wersji na ciepło różyczki kalafiora można ugotować w wodzie, ale zdrowiej zrobić to na parze. Można też zapiec (np. polane oliwą z oliwek, oprószone solą, pieprzem, papryką) lub...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    ...poniżej. Wolisz prostszy przepis? Zrezygnuj z jednego z sosów. Dobra ryba będzie równie smaczna z kleksem sosu z kalafiora i pistacji albo z kropką kindzmari i ziemniakami z wody. Zależy, czy cenisz łagodną poprawę nastroju, czy pikantnego kopniaka. Jeśli jednak masz czas i chęci, przygotuj pełną wersję. To danie nie jest trudne, zwłaszcza dla kogoś, kto chce zrobić na kimś wrażenie. Do...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Nowotworom można zapobiegać

    ...w narkozie. Uwaga! Pierwsze badanie kolonoskopowe powinnaś zrobić w wieku 50 lat, kolejne - gdy skończysz 60 lat. Po sześćdziesiątce rób je najlepiej co 2 lata. Więcej informacji znajdziesz w poradniku...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Księga smaków: Brokuły

    Spokrewnione z kalafiorem należą do rodziny roślin kapustnych, które słyną ze swych fantastycznych wartości odżywczych. To istny koktajl witaminowo-minerałowy!

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...