• Informacje na temat:

    co mozna zrobić z kalafiora

Przepisy na temat: co mozna zrobić z kalafiora
  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Dominika Wójciak poleca pizzę na spodzie z... kalafiora

    ...- pizz na spodzie z kalafiora. Choć nie jest to taka pizza, którą można wziąć w dłoń nie podtrzymując jej od spodu, ale jest smaczna, chrupiąca  i zdrowa - wylicza PAP Life Wójciak. Co więcej(...) ciasto składa się: kalafior, jajko, 100 g mielonych migdałów, 50 g startego parmezanu, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżki oliwy do smażenia i 1/2 łyżeczki soli.Oto jak zrobić pizzę z przepisu...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...- Włoska pizza uważana jest za najlepszą na świecie ze względu na jej prostotę, a zarazem wyrazistość smaku - mówi PAP Life Giancarlo Russo. We Włoszech prawdziwą zjemy dopiero wieczorem, tam też nie powinniśmy popijać jej winem. Spód można zrobić z kalafiora.

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Mięso: Surowe mięso: drób, schab, szynkę wieprzową wystarczy pokroić w kawałki równej wielkości i doprawić. Wołowinę lub baraninę warto wcześniej marynować przez 4-6 godz. Szaszłyki można zrobić także z wątróbki drobiowej lub serduszek. Świetnie smakują (i są bardzo efektowne) szaszłyki z klopsików: mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe doprawiamy, dolewamy zimną wodę (pół szklanki na pół...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

Artykuły na temat: co mozna zrobić z kalafiora
  • Król kalafior

    ...zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być ciekawą przekąską. W wersji na ciepło różyczki kalafiora można ugotować w wodzie, ale zdrowiej zrobić to na parze. Można też zapiec (np. polane oliwą z oliwek, oprószone solą, pieprzem, papryką) lub...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Ryba z sosem z kalafiora i pistacji z kindzmari

    ...poniżej. Wolisz prostszy przepis? Zrezygnuj z jednego z sosów. Dobra ryba będzie równie smaczna z kleksem sosu z kalafiora i pistacji albo z kropką kindzmari i ziemniakami z wody. Zależy, czy cenisz łagodną poprawę nastroju, czy pikantnego kopniaka. Jeśli jednak masz czas i chęci, przygotuj pełną wersję. To danie nie jest trudne, zwłaszcza dla kogoś, kto chce zrobić na kimś wrażenie. Do...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Bulion kompostowy, czyli co zrobić z obierkami

    ...niego obierki z 3 marchewek, obierki z dużego selera, obierki z 3 korzeni pietruszki, skrajne części czerwonej lub białej cebuli, głąb kapusty, 4 liście kalafiora, 2 plasterki świeżego imbiru...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Nowotworom można zapobiegać

    ...w narkozie. Uwaga! Pierwsze badanie kolonoskopowe powinnaś zrobić w wieku 50 lat, kolejne - gdy skończysz 60 lat. Po sześćdziesiątce rób je najlepiej co 2 lata. Więcej informacji znajdziesz w poradniku...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Sos serowy

    Sposób przygotowania: Do rondla wlewamy bulion, śmietanę i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy pokruszony ser i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową. Jeśli wybraliśmy świeży estragon, płuczemy go, osuszamy i siekamy. Sos doprawiamy estragonem, pieprzem, solą, mieszamy. Polewamy nim ugotowanego kalafiora i podajemy. Zobacz także: 

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...