• Informacje na temat:

    co można zrobić z jajek

Przepisy na temat: co można zrobić z jajek
  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Tarta z jajkami

    Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis!

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...słodzikami - to produkty, które mogą pomóc w walce z jego nadużyciem. Chciałam udowodnić, że nie trzeba kupować pełnych cukru i tłuszczu palmowego słodyczy ze sklepu. W zamian można zrobić swoje własne(...) oryginalnej, ale udało mi się udowodnić, że wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych (w moim przypadku wegańskich i bezglutenowych) wersjach. Jak długo opracowywałaś receptury? - Cały...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Jajka z galaretki

    Sposób przygotowania 1. Na środku szerszych końców jajek zrób dość duże otwory. Wytrzep zawartość (jajka możesz zużyć do ciasta- przepis poniżej). Wydmuszki wyparz.Osusz. Mięso ugotuj z marchewką oraz groszkiem (można użyć konserwowego).Dopraw solą i pieprzem. 2. Mięso i marchewkę pokrój w kostkę. Do środka wydmuszek ostrożnie włóż kawałki kurczaka, marchewkę i groszek.W gorącym bulionie...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Arancini, crocchette, suppli - włoskie przekąski, które można zrobić w domu

    Wszystkie te mieszczące się w dłoni szybkie przekąski można przy niewielkim wysiłku przygotować w domu. Stanowią kwintesencję włoskiej kuchni za sprawą jej najpopularniejszych składników. Arancini pochodzą z Sycylii. Na wyspie doliczono się około 100 rodzajów tego przysmaku, który kupić można wszędzie. To obsmażany stożek z ryżu faszerowany na przykład mięsnym sosem ragu albo kawałkami gotowanej...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

Artykuły na temat: co można zrobić z jajek
  • Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

    ...je naturalnej warstwy ochronnej i jajko szybciej się zepsuje. Jajka myj tuż przed samym przygotowywaniem. Co zrobić ze skorupkami? Wykorzystaj je do wybielania poszarzałych ubrań: pokruszone skorupki z 2-3 jajek włóż do lnianego woreczka lub dokładnie zawiń w gazę, zwiąż i wrzuć razem z praniem do bębna pralki. Pierz jak zwykle. Jeśli bielizna pościelowa jest mocno poszarzała, wrzuć do bębna...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    ...lodówki - stracą wtedy swoją naturalną barierę ochronną. Bądźmy również ostrożni przy korzystaniu z pękniętych jajek - mogą się prędzej zepsuć. Zamrażanie jajek Okazuje się, że jajka można przechowywać(...) swoje walory i przed wykorzystaniem go w kuchni warto sprawdzić, czy aby na pewno jest nadal świeże. Jak to zrobić? Wystarczy włożyć jajko do wody - zepsute wypłynie do góry, a świeże opadnie na dno...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Jajka w awokado

    Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż trochę miąższu.W żaroodpornym naczyniu zrób podpórki ze zwiniętej folii aluminiowej. Ułóż na nich połówki awokado tak, żeby wierzch był jak najbardziej płasko.  Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, obsyp nimi połówki awokado i wbij po jednym jajku (aby białko się nie wylewało można wbić samo żółtko i tylko trochę białka...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...- Lubię ten moment, w którym zapominamy, że coś mamy zrobić, napisać, wysłać, odebrać telefon. Jesteśmy tu i teraz, jest stół, jest jedzenie i to jest najważniejsze - mówi Katarzyna Pilitowska, która wraz z córką Zofią opowiada nam o ich książce "Jajko". Czy też Dżadżko.

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

Wideo na temat: co można zrobić z jajek
  • Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omleta

    Jak zrobić omlet, który nie będzie się rozpadał i zachowa swoją wyjątkową strukturę? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Każdy z nas uwielbia to danie z jajek, ale niewielu wie, jak dobrze go zrobić. W parę chwil można przygotować wyjątkowe danie, które świetnie smakuje zarówno na słono, jak i w wersji na słodko - z ulubionymi owocami i słodką śmietanką. Zobaczcie nasz poradnik, jak zrobić

  • Jak zrobić omlet? Przepis na idealnego omleta

    Jak zrobić omlet, który nie będzie się rozpadał i zachowa swoją wyjątkową strukturę? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne! Każdy z nas uwielbia to danie z jajek, ale niewielu wie, jak dobrze go zrobić. W parę chwil można przygotować wyjątkowe danie, które świetnie smakuje zarówno na słono, jak i w wersji na słodko - z ulubionymi owocami i słodką śmietanką. Zobaczcie nasz poradnik, jak zrobić

  • Nie uwierzysz, co można zrobić z wody po ciecierzycy! Przepis na obłędny, wegański mus czekoladowy

    Kto by pomyślał, że woda z puszki ciecierzycy doskonale nadaje się na… deser? Tak zwaną aquafabę można ubić jak białko jajka, co sprawia, że ten mus czekoladowy mogą zjeść także weganie. Zobaczcie jak w ekspresowym tempie zachwycić swoich gości niecodzienną słodkością. Ten przepis jest banalnie prosty!