• Informacje na temat:

    co można zrobić z jabłek brzoskwiń i winogron

Przepisy na temat: co można zrobić z jabłek brzoskwiń i winogron
Artykuły na temat: co można zrobić z jabłek brzoskwiń i winogron
  • Owocowa pielęgnacja

    ...jesienne, polskie są i pyszne, i niskokokaloryczne, więc nie stanowią zagrożenia dla linii (np. 100 g winogron to 70 kcal, brzoskwiń - 40 kcal, śliwek, jabłek - 50 kcal). Przede wszystkim dostarczają(...) normalnej i tłustej używa się miąższu jabłek. Ze skórek warto zrobić ocet (patrz poniżej), m.in. do płukania włosów. Nadaje im miękkość i połysk. Dodany do kąpieli świetnie działa na podrażnioną skórę...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Przegląd nowości mlecznych

    ...: jabłek, brzoskwiń, pomarańczy, bananów i ananasów. Zawiera wapń, witaminę D3, żelazo oraz cynk i witaminę A wspomagające odporność. Składnik ekstra Jest nim ananas - nowy owoc w diecie malca. •(...)). Można już jednak przyzwyczajać układ pokarmowy niemowlęcia do pierwszych pokarmów o półpłynnej konsystencji. • Nestle Nan 1 mleko początkowe dla niemowląt Nadaje się nawet dla noworodków, gdy nie są...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...moreli, brzoskwiń, wiśni, jeżyny, antonówki czy winogron. - We wrześniu i październiku sezon przetwórczy nie jest już tak intensywny. Dojrzewają głównie gruszki, śliwki węgierki i późniejsze odmiany(...). W ostateczności, można wyłożyć denko folią termoodporną lub pergaminem. Jeśli chodzi o trwałość przetworów, to te mniej trwałe umieszczać należy w małych słoikach, a bardziej trwałe - w średniej...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...większej ilości owoców zawierających znaczną ilość cukru (np. gruszek, winogron, bananów, brzoskwiń) może prowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Marchewka zawsze dobrze działa na wzrok. NIE(...) walory odżywcze, np. ilość witamin. Najlepiej gotować je na parze (maksymalnie 20-25 minut) lub piec w piekarniku. Ewentualnie można je ugotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem (wyjątek to...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...