• Informacje na temat:

    co można zrobić z jabłek

Przepisy na temat: co można zrobić z jabłek
  • Pieczone jabłka - nic prostszego

    Nie brakuje prostych przepisów na pyszne desery z jabłek. Na przykład zamiast szarlotki można zrobić jabłka pod kruszonką. Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie", poleca jeszcze inny przysmak - jabłka pieczone.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    Można je po prostu zjeść na surowo. Ale z jabłek wyczarujemy też pyszne i zdrowe dania na ciepło – na kolację czy obiad oraz fantastyczne desery!

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Monika Mrozowska: pierwsza zasada zdrowych wypieków - zrób je sam

    PAP Life: Można jeść zdrowo i słodko? Monika Mrozowska: Kiedy powstawała pierwsza książka poświęcona zdrowym słodyczom, chciałam trochę odczarować to całe zło związane z łakociami. Słodki smak(...) "złymi" słodyczami. Można przecież zjeść coś słodkiego, co będzie z pożytkiem dla naszego zdrowia. PAP Life: Tym bardziej, że słodki smak towarzyszy nam od urodzenia, rodzimy się z zamiłowaniem do...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

Artykuły na temat: co można zrobić z jabłek
  • Florystka: Róże nie lubią jabłek...

    Są nie tylko modne, ale i praktyczne. Róże w eleganckim pudełku podbijają serca obdarowywanych. Żeby dłużej cieszyć się świeżymi kwiatami, lepiej nie stawiać ich obok... owoców. "Roże nie lubią jabłek" - przestrzega florystka Jolanta Jagodzińska.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Cukrzycę można oswoić

    ...choroby, wystarczy co rok wykonywać badania poziomu glukozy we krwi. Na badania może nas skierować lekarz internista, możemy je też zrobić na własny koszt (cena: do 10 zł). Pomiar glukozy wykonuje(...) słodyczy, białego pieczywa i innych produktów z białej mąki (makarony), słodzonych napojów (soki owocowe, napoje gazowane) oraz bardzo słodkich owoców (m.in.: winogron, bananów, śliwek, jabłek) i piwa...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Lecznicza moc jabłek

    ...przecedzić  przez gazę do wyparzonych butelek.  Można go przechowywać przez kilka lat. Gdy na powierzchni zrobi się biały kożuch, niestety trzeba  ocet wyrzucić. Zobacz również:

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Placuszki z jabłkami od Violki

    Specjalność Violki z serialu Rodzinka.pl? Pyszne placuszki z jabłkami. Teraz ty też możesz je zrobić!

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Zrób porządek z dziąsłami!

    Stany zapalne dziąseł można łagodzić domowymi metodami. Jeśli mimo ich stosowania dziąsła wciąż bolą, są czerwone, obrzęknięte i krwawią, nie zwlekaj z umówieniem się na wizytę do stomatologa. To(...) i szałwii możesz też zrobić sobie domową pastę do mycia zębów: jedną łyżkę świeżej (lub łyżeczkę suszonej) szałwii i rumianku wymieszaj z połową szklanki oleju kokosowego. Gotuj na małym ogniu...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...