• Informacje na temat:

    co mozna zrobic z figurkami

Przepisy na temat: co mozna zrobic z figurkami
  • Na święto Trzech Króli przygotuj galette des rois

    Tradycyjnie we Francji na święto Trzech Króli pieczone jest i podawane ciasto o nazwie galette des rois. To okrągły placek z ciasta francuskiego, najczęściej z masą migdałową. W środku ukryte jest ziarnko bobu lub figurka.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Jak wykonać dekorację z czekolady

    Czekolada nie tylko doskonale smakuje, ale jest też wspaniałym plastycznym materiałem. Można z niej wyczarować prawdziwe cudeńka. Wystarczy zrobić... plastyczną czekoladę

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli

    Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi w poszukiwaniu całego migdała, ukrytego w cieście.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Galette des rois - ciasto na Trzech Króli

    ...okazję papierową złotą koronę, która zwyczajowo, jeśli kupujemy ciasto we francuskiej cukierni, jest dołączana do ciasta. Z czasem ziarna zastąpiono specjalnymi figurkami. I tak koniec XVIII...

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

Artykuły na temat: co mozna zrobic z figurkami
  • Co zrobić z niechcianym prezentem?

    Wybór gwiazdkowych upominków dla rodziny i bliskich to nie lada wyzwanie. Ponad połowa Polaków deklaruje, że przynajmniej raz otrzymała świąteczny prezent, z którego nie była zadowolona. Z kolei, co drugi ankietowany jest świadomy, że podarki, które wręczał, nie zawsze były strzałem w dziesiątkę – wynika z badania przeprowadzonego przez IBRiS. Co zrobić, by nietrafione prezenty nie zbierały kurzu na półkach? Radzi ekspert Kapitalni.org.

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Zrób sobie prezent (przed)świąteczny – nadaj mieszkaniu ciepła

    Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ciepłą, domową atmosferą, charakterystycznymi aromatami, przytulnym, nastrojowo udekorowanym salonem i oczywiście podarunkami. W tym roku warto zrobić sobie wyjątkowy prezent – ocieplić swoje wnętrza, nie tylko na święta. Jak to zrobić, aby meblowanie i zmiany aranżacyjne były czystą przyjemnością?

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Niesamowity boom na wszystko co naturalne, wytwarzane lokalnie i niepowtarzalne, zaowocował prawdziwym rozkwitem domowych manufaktur. Studentki, młode matki, a także kobiety na etatach spędzają dnie i/lub noce na szyciu, wyszywaniu, składaniu tekturek, bibułek, rzeźbieniu w drewnie, lepieniu z masy solnej, składaniu koralików, prasowaniu warstw folii, malowaniu, doszywaniu, fastrygowaniu, mieszaniu olejów i barwników. Część z nich, ta bardziej zaangażowana społecznie, lubuje się w...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Architekt radzi: Jak tanio zmienić wystrój wnętrza?

    Chcesz zmienić wystrój mieszkania, ale stan konta nie pozwala na szaleństwa zakupowe? Mamy dobrą wiadomość - mieszkanie można skutecznie odmienić tanim kosztem. Jak to zrobić? Kilka rad przygotowała Dorota Śledyńska, architekt wnętrz w Nordic Mokotów.

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...

  • Kreatywne pomysły na zdjęcia z wakacji

    Minęły już czasy, kiedy wszystkie zdjęcia mogliśmy zmieścić na jednej kliszy. Dziś z podróży przywozimy setki, a czasem nawet tysiące fotografii. Co zrobić, by nasze wakacyjne pamiątki nabrały charakteru i sprawiły, że z chęcią będziemy je wspominać?

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...