• Informacje na temat:

    co mozna zrobić z awokado

Przepisy na temat: co mozna zrobić z awokado
  • Egzotyczny owoc: Awokado

    Trudno określić jego smak - jest podobny do świeżo wyłuskanego laskowego orzecha, a konsystencja jest jednocześnie kremowa i sprężysta. Awokado najtańsze jest latem, zielone odmiany Fuerte kosztuje 2-3 zł za sztukę, brązowe odmiany Hass - ok. 4 zł. Jak kupować i przechowywać Awokado odmiany Fuerte powinno mieć gładką ciemnozieloną skórkę bez przebarwień, która ugina się, ale natychmiast...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Jak zrobić guacamole?

    Guacamole, pyszną przekąskę z awokado, każdy może sam przyrządzić w domu. Kasia Meller, autorka książki " W kuchni Mamy i córki" podaje sprawdzony przepis.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    Nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie smaczne. Pomidory, bo o nich mowa, można jeść na surowo - wystarczy skropić je oliwą, podać z mozzarellą albo dodać do sałatki. W postaci sosu, znajdziemy je np. na pizzy. Można tez zrobić gazpacho, jak proponuje Eliza Mórawska.

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

    ...drugą połową bułki - wyjaśnia Chris. W Stanach często do hamburgera dokłada się awokado i usmażony boczek. Jeśli zdecydujemy się na cheesburgera, to istotny jest rodzaj sera (szwajcarski lub gouda...

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

Artykuły na temat: co mozna zrobić z awokado
  • Najzdrowszy owoc - awokado

    Zastanawiasz się, dlaczego awokado, choć tłuste i kaloryczne zyskuje coraz więcej miłośników? Może dlatego, że dużo mówi się o jego korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Poleci je każdy lekarz i dietetyk. Co w nim takiego wyjątkowego?

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Jajka w awokado

    Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż trochę miąższu.W żaroodpornym naczyniu zrób podpórki ze zwiniętej folii aluminiowej. Ułóż na nich połówki awokado tak, żeby wierzch był jak najbardziej płasko.  Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, obsyp nimi połówki awokado i wbij po jednym jajku (aby białko się nie wylewało można wbić samo żółtko i tylko trochę białka...

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Jajka, marchew i awokado lekarstwem na postępujące łysienie

    Z wiekiem nie tylko wielu mężczyzn, lecz także kobiety stoją w obliczu niemiłej perspektywy mocnego nieraz przerzedzenia włosów. Są jednak produkty żywnościowe jak jajka, marchew i awokado mogące zdaniem znawców przedmiotu w niektórych przypadkach zahamować ten proces.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jajko, awokado i ogórek, czyli nakarm włosy

    Wiosną bardziej dbamy nie tylko o ciało, ale i o włosy. Choć Polki ciężko jest namówić do użycia dodatkowego - oprócz szamponu - produktu do pielęgnacji włosów, np. odżywki, jak przekonuje fryzjerka, warto sięgnąć po domowe sposoby, np. jajko czy awokado.

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...

  • Awokado do obiadu

    Awokado należy do naturalnych afrodyzjaków chętnie wykorzystywanych w kuchni. Owoce dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa, dlatego w sklepach zwykle dostępne są niedojrzałe. Przed zjedzeniem warto je na kilka dni umieścić na parapecie. Po przekrojeniu miąższ awokado zaczyna ciemnieć. By temu zapobiec, skrop owoc sokiem z limonki. Z owoców możesz zrobić znakomitą pastę guacamole - świetny dip...

  • Ostatnio ten trend opanował cały internet. Wszyscy dekorują potrawy pięknymi różami, robionymi z różnego rodzaju warzyw i owoców. Wygląda na skomplikowane, ale przekonacie się, że tak naprawdę to łatwizna. Fot.123RF/PICSEL Wystarczy ostry nóż i odrobina cierpliwości, aby stworzyć takie cuda! Pamiętajcie tylko, że ćwiczenie czyni mistrza. Na filmach zobaczycie jakie to proste. Takie piękne róże możecie przygotować z różnych warzyw i owoców: jabłek, mango, awokado, pomidorów, rzodkiewek,...