• Informacje na temat:

    co można dodać do sushi

Przepisy na temat: co można dodać do sushi
  • 5 pomysłów na szybkie śniadania dla dzieci

    Choć śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to wielu Polaków ciągle je bagatelizuje. Poranna krzątanina i dzieci, które wybrzydzają nad talerzem to częsta sytuacja w naszych domach. Czy można to zmienić? Tak! Wystarczy, że poznasz kilka pomysłów na szybkie, zdrowe i atrakcyjne śniadania dla dzieci.

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ...w rozmowie z PAP Life Alicja Than współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Jednym z flagowych deserów kuchni azjatyckiej, szczególniej tajskiej, jest kleisty ryż z mango i kremem kokosowym(...) rozpuszczonej w odrobinie wody, sezam biały (do posypania). Than daje następujące wskazówki: "Ryż namoczyć w wodzie na minimum 5 godzin, można na całą noc. Po tym czasie gotować na parze przez ok. 20 minut...

  • Czas na smaki Japonii, ale w wersji wegańskiej. Niektórzy do sushi przekonują się od razu, inni potrzebują czasu :) Do przygotowania potrzebować będziecie bambusowej maty, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to równie dobrze można wykorzystać elastyczną podkładkę pod talerze. Danie o efektownym wyglądzie, więc warto spróbować.

  • Makaron w ostrej zupie z wołowiną

    ...- olej roślinny ½ łyżki - olej sezamowy 1 łyżka - szczypiorek (siekany) ½ pęczka Przygotowanie: 1. Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, cynamon, skórkę pomarańczy i gotować 5-10 min na wolnym ogniu. 2. W drugim garnku podgrzać olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por. Podsmażać ok. 10 s, do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać do garnka...

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Sprawdzony przepis na "Orientalna zupa warzywna Do zupy można dodać kawałki kurczaka, najlepiej ugotowanego wcześniej w pa"

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

Artykuły na temat: co można dodać do sushi
  • Nowe trendy: Targi i jarmarki

    To prawdziwe kopalnie skarbów i pomysłów. Można tam znaleźć bezcenne antyki, białe kruki lub oryginalne ciuchy w całkiem dobrym stanie. Nie obejdzie się też bez świetnego jedzenia oraz spotkań towarzyskich. O czym mowa? O nowym trendzie, jakim są rozmaite targi, na których dziś robi się nie tylko zakupy.

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...

  • Jestem żoną, ale...

    Przyrzekamy sobie wierność, ale zapominamy dodać „pod warunkiem, że...”. A trudno być lojalnym w małżeństwie, w którym wypaliła się miłość, a dwoje ludzi łączy tylko wspólny adres i rachunki. Co piąta kobieta szuka poza związkiem tego, czego nie dostaje od partnera: zachwytu, czułości, uwagi. Nie zawsze jest seks, może wystarczyć intymna rozmowa. Form zdrady jest tak wiele jak jej przyczyn...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Dobrze, że byłeś

    Nie każda miłość jest na zawsze, nie każdy związek musi przetrwać. Zdarzają się jednak krótkie spotkania, po których nic już nie będzie takie samo. Kilka miesięcy z niezwykłym człowiekiem może zbudować wiarę w siebie, dodać sił, obudzić ambicje. Tatiana i Agnieszka przeżyły namiętność, która nauczyła je więcej niż związki trwające latami. To, co było bez przyszłości, tę przyszłość... zmieniło.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...