• Informacje na temat:

    co jest nie tak gdy biszkopt jes zbyt kruchi

Przepisy na temat: co jest nie tak gdy biszkopt jes zbyt kruchi
  • No właśnie. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na lód, czekoladki i inne cudeńka. Nigdzie nie ma foremek do rurek, czy do orzeszków. Trzeba zamawiać przez internet… albo i nie. Zwiedziłam całe miasto wojewódzkie, sklepy mniejsze i większe – i nic....

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Przewodnik po rodzajach, właściwościach i zastosowaniu mąk.

  • Znakomity klasyczny biszkopt czekoladowy, który można podać jako ciasto, lub na jego bazie zrobić tort.

  • Pasuje na pyszny deser starter lub lekkie letnie śniadanie bądź kolację ... sprawdza się też gdy wpadną niezapowiedziani goście...

  • Klasyczny, piękny, dorodny biszkopt - idealny jako podstawa do tortu lub jako samodzielne ciasto. Przepis niezawodny, jeśli postępować zgodnie ze wskazówkami:)

  • Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Sprawdź, a sam będziesz zdziwiony

  • Ciasto, z którego tworzy się te rogaliki jest niepowtarzalne. Receptura, którą odnalazłam pośród książek kucharskich z lat 20 wydała mi się wyjątkowo ciekawa... i odrobinę szalona. Nie spodziewając się, że upichcę za jej przyczyną coś, co przypominałoby rogale, zabrałam się jednak ochoczo za eksperymentowanie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogale są jednocześnie puszyste, pachnące ciastem drożdżowym oraz... kruche! Smakują wybornie, a ich nieporównywalna z żadnym innym wypiekiem...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

Artykuły na temat: co jest nie tak gdy biszkopt jes zbyt kruchi
  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Wiele osób twierdzi, że będąc na diecie powinniśmy zupełnie wyeliminować ze swojego jadłospisu jakikolwiek alkohol. Jednak czy aby na pewno dotyczy to wszystkich trunków? Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie cały świat zaczął liczyć kalorie. Skrupulatnie przeliczamy wartości odżywcze zjadanych przez nas pokarmów, wliczając w to także wypijane przez nas trunki. Większość osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, doskonale wie o tym, że w osiągnięciu celu nie pomoże im ani wódka, ani...

  • 15 lipca tego roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli niektórych produktów, które kupujemy w sklepach. Jemy coraz gorzej czy coraz lepiej? Kontrolę przeszło ponad tysiąc próbek produktów. Fot. 123RF.COM/PICSELWśród przebadanych produktów były ryby, produkty mięsne, przetwory warzywne, oliwa z oliwek i jajka. Kontrolerzy wzięli pod uwagę: - cechy organoleptyczne (np. wygląd, smak, zapach, barwę i konsystencję produktów),- parametry...

  • W ostatnich latach coraz częściej słyszymy ten skrót. Temat ten wywołuje mnóstwo kontrowersji i ma swoich zwolenników i zagorzałych przeciwników. Czym w rzeczywistości jest GMO i co się z tym wiąże? Fot. 123RF/Picsel GMO to skrót od angielskich słów Genetically Modified Organism, czyli organizm genetycznie modyfikowany. Co to dokładnie oznacza? GMO to po prostu organizmy, do których człowiek sztucznie wprowadza obce geny, pobrane z innego organizmu. Zmiany te dotyczą warzyw, owoców, leków...

  • Woda nie tylko gasi pragnienie, orzeźwia i rozpuszcza pokarm – oprócz tego pełni jeszcze mnóstwo istotnych funkcji. Pod różnymi postaciami woda znajduje się w każdej tkance i komórce naszego ciała, stanowiąc aż około 70% całego naszego organizmu. Wpływa zarówno na procesy metaboliczne, jak też na pracę mózgu czy wygląd zewnętrzny. Metabolizm i zdrowy wygląd Rola wody w organizmie polega głównie na transporcie składników odżywczych oraz usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Woda ma...

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Pokaż nam swoje "francuskie śniadanie" i spędź weekend w Krakowie! Do wygrania voucher do Hotelu Polskiego Pod Białym Orłem oraz voucher na kolację w restauracji Cyrano de Bergerac. Co zrobić aby zostać laureatem konkursu i spędzić magiczny weekend we dwoje w jednym z najstarszych miast Polski? Wystarczy, że: 1. Dodasz przepis wraz ze zdjęciem na śniadanie we francuskim stylu. Ważne! Zdjęcie musi zawierać produkt Merci Chef! 2. Wyślesz e-mailem na adres smaker@firma.interia.pl: -->link do...

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...