• Informacje na temat:

    co dodać do mrożonego szpinaku

Przepisy na temat: co dodać do mrożonego szpinaku
  • Zupa z soczewicy i szpinaku

    Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 30 dag marchewki 1 pietruszka 20 dag szpinaku w liściach (może być mrożony) 20 dag czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę oraz czosnek oczyść, drobno posiekaj. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki marchewki oraz pietruszkę. Świeży szpinak opłucz, osusz na sicie lub...

  • Wypróbowany przepis na "Kotlety z mrożonego szpinaku"

  • Pomidory z ryżem i szpinakiem

    Jeżeli nie lubisz szpinaku, możesz zastąpić go jarmużem. Jego liście należy dusić dłużej (5-10 minut), a oprócz czosnku warto dodać do niego cebulkę.

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Składniki : 35 dag mąki, 2 jajka, 25 dag mrożonego szpinaku, masło lub margaryna, sól.

  • Risotto szpinakowe

    Takim daniem przekonasz nawet przeciwników szpinaku!

  • kolejna propozycja śniadania

  • Kruche babeczki szpinakowe

    W takiej wersji posmakują nawet tym, którzy nie lubią szpinaku.

  • Pasuje na pyszny deser starter lub lekkie letnie śniadanie bądź kolację ... sprawdza się też gdy wpadną niezapowiedziani goście...

Artykuły na temat: co dodać do mrożonego szpinaku
  • W krainie szpinaku

    Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza występujący w jego liściach kwas szczawiowy. Nadmiar szczawianów wpływa odwapniająco na organizm i może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Na szczęście można temu zapobiec, jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń. Dlatego do szpinaku dodajemy jogurt naturalny, ser typu feta czy jajka. Spożycie szpinaku powinny...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Kto powinien unikać szpinaku?

    ...dodać wywar ze szpinaku), zagotować. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, włożyć do szpinaku, dodać zasmażkę, wymieszać, zagotować. Podawać do mięsa, z sadzonymi jajami lub posypany posiekanymi jajami(...)Ojczyzną szpinaku jest Persja. Starożytność go nie znała. Wydaje się, że Arabowie uprawiali go w IX wieku w Hiszpanii, skąd "rozszedł" się po Europie. Średniowieczni lekarze zalecali codzienne...

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA,...

  • Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue

    ...1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. 2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi,...

  • Dla niektórych szpinak jest koszmarem dzieciństwa, dla innych miłym wspomnieniem bajki o Popeye'u, który jadł szpinak prosto z puszki, dzięki czemu zyskiwał ogromną siłę. Czy szpinak jest rzeczywiście tak zdrowy, że wszyscy powinni go jeść? Wręcz przeciwnie! Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku....

  • Szpinak z jajkiem

    ...1. Szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. 2. Na patelni z margaryną zeszklij pokrojoną cebulę, po chwili...

  • Użyteczną wiedzę dotycząca gotowania, pieczenia i znakomitych trików kuchennych najczęściej czerpiemy z własnego doświadczenia, a także od naszych kochanych babć czy mam. W każdej rodzinie przekazuje się pomysły, które są powszechnie znane tym, którzy interesują się gotowaniem. Są też takie triki kuchenne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie tylko w niektórych rodzinach. Doskonale pamiętam, jak na moje pytanie (zadane wieki temu, jak jeszcze byłam małą dziewczynką) o to, kiedy...

  • Duszony szpinak z czosnkiem

    ...1. Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę. 2. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę,...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...