• Informacje na temat:

    co dodać do gotowego maku

Przepisy na temat: co dodać do gotowego maku
  • Makowe muffinki (bezglutenowe)

    Składniki: 200 g mąki bezglutenowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżeczka mielonego maku 125 g cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 150 g + 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak wymieszać. Jajka ubić z cukrem, dodać masło. Dodać mąkę, a następnie 150 g jogurtu. Ciasto nałożyć do...

  • Kiszenie ogórków jest z pozoru banalnie proste: ogórki układamy w słoju, przekładamy czosnkiem, chrzanem, koprem i zalewamy wodą z solą. Ale jaka woda najlepsza ? Jaką sól wybrać ? Jaki sens ma dodawanie liści wiśni czy porzeczki ?

  • Kwadraty makowe

    ...maku dodać cukier, roztopiony tłuszcz, żółtka, miód, proszek do pieczenia i tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej(...)Składniki na 8-10 porcji: - 40 dag maku, - 2 szklanki cukru, - 1 kostka masła lub margaryny, - 10 jaj, - 2 łyżki miodu, - 2 łyżki tartej bułki, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, - polewa...

  • Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z...

  • Wielkanoc

    ...w chłodne miejsce. Lody makowe Składniki: 200 g maku, 500 ml śmietany 36 proc., 3 jajka, 70 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Sos karmelowy: 100 g cukru, 40 g płatków migdałów, 100 ml...

  • Germknödel

    Składniki na 4 porcje: - 200 ml mleka, - 500 g mąki, - 21 g drożdży, - 2 łyżki cukru, - 130 g masła, - jajko, - sól, - 4 łyżki powidła śliwkowego, - 50 g mielonego maku, - cukier puder Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i 100 ml ciepłego mleka, zmieszać z częścią mąki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe...

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • Tort makowy

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag(...) sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, startą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Tortownicę...

  • Pasuje na pyszny deser starter lub lekkie letnie śniadanie bądź kolację ... sprawdza się też gdy wpadną niezapowiedziani goście...

Artykuły na temat: co dodać do gotowego maku
  • Polędwiczki w maku i musztardzie

    ...w 2-3 łyżkach maku. 2. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle rozgrzanym w brytfance. Dodaj polędwiczki. Podlej 100 ml białego wina. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz(...) i 5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Dodaj resztę musztardy z makiem i pozostałą łyżeczkę maku. Gotuj, mieszając, przez 7 minut. Trybulę opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Makowcowe last minute. Sekret tkwi w proporcjach

    ...papierze do pieczenia.  Mak przelać wrzątkiem, dobrze osączyć na sicie, dwa razy zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem do maku, dodać bakalie, miękkie masło i amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek, wymieszać z masą makowo-bakaliową. Masę rozłożyć na rozwałkowanym cieście, zwinąć jak roladę, dokładnie skleić końce. Struclę przykryć ściereczką, odstawić na 30 min...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Masa makowa Bakalland Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka(...) goździkami. Doskonały w smaku, o jedynym w swoim rodzaju zapachu, z pewnością urzeknie naszych gości. Bakalie Bakalland Boże Narodzenie to czas, kiedy w domu unosi się zapach suszonych owoców, orzechów...

  • Użyteczną wiedzę dotycząca gotowania, pieczenia i znakomitych trików kuchennych najczęściej czerpiemy z własnego doświadczenia, a także od naszych kochanych babć czy mam. W każdej rodzinie przekazuje się pomysły, które są powszechnie znane tym, którzy interesują się gotowaniem. Są też takie triki kuchenne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie tylko w niektórych rodzinach. Doskonale pamiętam, jak na moje pytanie (zadane wieki temu, jak jeszcze byłam małą dziewczynką) o to, kiedy...

  • Świat naleśników

    .... Brzegi dokładnie zlep. Naleśniki z makiem Składniki: budyń waniliowy bez cukru, pół szklanki mąki, szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, szczypta soli, łyżka maku, 2 łyżki oleju...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Słodkie knedle z owocami

    ...pszennej, dopraw do smaku, na koniec wymieszaj z pianą ubitą z białek. Z masy formuj kulki, spłaszcz je w dłoniach, do środka każdej włóż np. śliwkę, kawałek brzoskwini, moreli lub jabłka wymieszane(...), 4 łyżki parzonego maku sypkiego, 6 łyżek cukru pudru, 100 g masła, gałązka mięty. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i mielimy. Purée przekładamy do misy, dodajemy miękki twaróg...

  • Masz problem z dodaniem notatki? Spokojnie! Poniżej znajdziesz odpowiedź. Notatkę do przepisu, która widoczna jest tylko dla Ciebie dodasz klikając na pomarańczowy przycisk ‘Dodaj notatkę' znajdujący się po lewo od zdjęcia przepisu. Notatkę możesz edytować lub usunąć. Będzie ona widoczna także na wydruku przepisu.     >> Więcej pytań?