• Informacje na temat:

    co do sushi

Przepisy na temat: co do sushi
  • Inne, "słodkie" zastosowanie ryżu do sushi

    Kto powiedział, że ryż do sushi może mieć tylko jedno zastosowanie? Jak zachęcają autorzy "Mixu wiedzy kulinarnej", ze specjalnego ryżu warto przygotować pudding, który jeszcze lepiej będzie smakował z owocami albo czekoladą.

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Łososiowe sushi maki

    Składniki: 2 szklanki ryżu do sushi 1/3 szklanki octu ryżowego 4 płaty nori (suszone glony) 200 g łososia wędzonego na zimno awokado pokrojone w plastry ogórek pokrojony w paski sos sojowy(...) sushi lub na ściereczce. Wyłóż 1/4 ryżu na płat, rozprowadź palcami (zostaw po 2 cm wolne na obu końcach). Dodaj kawałki łososia, awokado i ogórka. Zawiń ostrożnie płat w rulonik, dociskając go matą...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Pokemon sushi  - jedzenie czy zabawka?

    Gra Pokemon Go robi prawdziwą furorę. Jednak kto choć raz spróbował się w nią bawić, ten wie, że łapanie Pokemonów na żywo to całkiem męczące zajęcie. Po takiej gonitwie z wirtualnymi stworami warto się posilić. Czym? Na przykład sushi w kształcie Pokemonów?

  • Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!

  • Sushi z wędzonym łososiem i serkiem

    Sposób przygotowania Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru. Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć...

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Faux-pas w japońskiej kuchni - czyli jak należy jeść sushi

    Jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej jest sushi. Wydaje się, że sztukę jego konsumowania już opanowaliśmy, zdaniem Marka Edwardsa, szefa kuchni Nobu nawet w przypadku tego japońskiego "fast foodu" zdarza się nam popełniać podstawowe błędy. "Często ludzie zatracają świeży, delikatny smak surowej ryby maczając obficie sushi w sosie sojowym, zamiast używać go oszczędnie, jedynie w celu...

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

Artykuły na temat: co do sushi
  • Sztuka jedzenia sushi

    Przygotowanie sushi to sztuka. Aby w pełni ją docenić i cieszyć się jej osiągnięciami, warto być przygotowanym odbiorcą. Poznanie podstawowych zasad pozwoli nie tylko uniknąć faux pas, ale przede wszystkim cieszyć się niuansami smaków i nie zrujnować harmonii tego małego dzieła, nad którym pracował szef.

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Łatwe sushi z łososiem

    Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Lekko przestudzić, zaprawić octem. 2. Na desce rozłożyć matę bambusową...

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • WEGETARIAŃSKIE SUSHI

    ...pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo). Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu. Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości. Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.   *Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.  

  • Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania...

  • Wiśniowe sushi

    Słodka alternatywa japońskiego przysmaku.

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

Zdjęcia na temat: co do sushi
Wideo na temat: co do sushi
  • Śnię wielkie wizje o sushi

    25 maja na ekrany polskich kin trafi film „Jiro śnio o sushi”, fascynująca opowieść o 85-letnim Jiro Ono, właścicielu najmniejszej restauracji na świecie, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelin.

  • Pozytywny pływ sushi na nasze zdrowie

    Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić już w każdym sklepie, a korzyści(...), magnezu i potasu. Sprawdź dlaczego jeszcze warto jeść sushi. Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery. (źródło: Agencja TVN/ x-news)

  • Mateusz Gessler o najlepszym sushi. Jakie ryby wybierać?

    Restaurator Mateusz Gessler zdradził, z jakiej ryby jest najlepsze sushi. (Dzień Dobry TVN)