• Informacje na temat:

    co do ogórka kwaszonego

Przepisy na temat: co do ogórka kwaszonego
  • Ogórki słodko-ostre

    Ogórki umyj, osusz. W słoiku ułóż 2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu oraz wsyp łyżeczkę mielonego.

  • Przepis moje Babci na smaczne i chrupiące ogórki.

  • Przepis na ogórki kiszone

    Sposób przygotowania Umyte ogórki układamy pionowo w słoikach. Do każdego litrowego słoika między ogórkami układamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i gałązkę kopru. Zalewę przygotowujemy w osobnym garnku, do którego wlewamy wodę, dosypujemy 1 dużą łyżkę soli na litr wody. Żeby wzbogacić smak ogórków dodajemy gotową mieszankę przypraw do kwaszonych ogórków, najlepiej taką bez dodatku...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Cordon Blue z ogórkiem

    ....  3. Plastry mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Ułóż je na blacie tak, by strona z przyprawami była na górze. Na każdym kotlecie rozłóż po plasterku szynki. Posyp startym serem wymieszanym z ogórkami(...) rozgrzanym tłuszczu, po 5 min z każdej strony. Wyjmij wykałaczki i od razu podawaj. Jako dodatek polecamy chrupiącą sałatkę z ugotowanych ziemniaków, z kwaszonymi ogórkami i jabłkami. Składniki pokrój...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Kwaszone soki warzywne - nie tylko gaszą pragnienie

    Napoje z buraka ćwikłowego, z buraka i selera, z kapusty i marchwi, z ogórka czy z samego selera są tym, czym polscy producenci żywności ekologicznej szczycą się szczególnie. Takie soki mają wyjątkową wartość odżywczą. Na czym polega ich wyjątkowość?

  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Jeżeli chcemy mieć świeże ogórki nie przekwaszone do stałej, bieżącej konsumpcji a warto, bo to samo zdrowie polecam poniższy przepis.

Artykuły na temat: co do ogórka kwaszonego
  • Kiszenie czas zacząć

    Kwaszone warzywa były dawniej podstawą zimowej kuchni. Warto wrócić do tej tradycji, bo są bardzo zdrowe.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Zabójcy witamin

    Nie wszystkie składniki odżywcze tworzą zgrany duet. Herbatę pij tylko pomiędzy posiłkami, nie łącz pomidorów z zielonymi ogórkami, ryb nie podawaj z brokułami, a szpinaku z mięsem. Czy wiesz, dlaczego?

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Zabójcy witamin

    Nie wszystkie składniki odżywcze tworzą zgrany duet. Herbatę pij tylko pomiędzy posiłkami, nie łącz pomidorów z zielonymi ogórkami, ryb nie podawaj z brokułami, a szpinaku z mięsem. Czy wiesz, dlaczego?

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Dieta rozdzielna

    ...witaminę C zawartą w pomidorach, ale także w innych warzywach, np. w papryce. Do sałatki lepiej użyć ogórka kwaszonego. Zdrowe duety Czarna fasola i czerwona papryka - Pierwsze warzywo jest bogate...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Jak przygotować pyszne ziemniaki?

    Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki, by zachwycały smakiem.

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

Wideo na temat: co do ogórka kwaszonego
  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.