• Informacje na temat:

    ciepłe mleko lody

Przepisy na temat: ciepłe mleko lody
  • Sezon na lody wciąż trwa

    Wciąż jeszcze ciepłe dni sprawiają, że chętnie sięgamy po lody. Polacy są tradycjonalistami i wybierają lody waniliowe lub czekoladowe. Włochów łatwiej przekonać do nowych smaków, np. pomidorowych lub serowych.

  • Smaczne oraz wspaniałe w zimie ,gdy zatęsknisz za lodami :)

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    ..., zwiniętych w rożek i wypełnionych musem z soku z kopru włoskiego. - Takiego śledzia je się trochę jak lody. Jest bardzo delikatny, nie dominuje w smaku, a przez to jesteśmy gotowi na kolejną...

  • Więc lody. Ciepłe. I ciepłe wspomnienia. W chłodny, jesienny wieczór…

  • Sorbet cytrynowy z miętą

    To, że jesteś na diecie, wcale nie znaczy, że musisz rezygnować z tego letniego przysmaku. Sorbety o wiele mniej kalorii niż lody na bazie mleka i śmietany, a są równie smaczne.

  • Smak mojego dzieciństwa to ciepłe lody zanurzone w polewie czekoladowej lub te białe z posypką, kto ich nie zajadał ! Słodka i lepka pianka w chrupiącym wafelku to było coś. Domowe ciepłe lody to super sposób na wykorzystanie zalegających białek po kruchych wypiekach. Świetnie sprawdzą się na kinderbal, a posmakują nie tylko dzieciom. Polecam Składniki na 8-10 ciepłych lodów na bezie włoskiej

  • Placuszki z truskawkami

    ...lodów waniliowych Przygotowanie: 1 Do miski wbij jajka, dodaj cukier, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlej mleko i jogurt, zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstość tłustej śmietany. Ciasto odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Przed smażeniem placków kilkakrotnie je wymieszaj. 2 Dużą łyżką wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką, smaż na...

  • Smaczny pomysł na "Ciepłe lody"

  • Kawa z lodami Składniki: kawa rozpuszczalna, mleko, lody. Rozpuszczalną kawę zalewamy wodą, dodajemy dość dużo mleka a na wierzch dwie, trzy kulki lodów. Słodzimy cukrem waniliowym. Kawa curacao(...) mleko. Kawa z migdałami Składniki: kawa rozpuszczalna, łyżeczka otrębów migdałowych, łyżeczka cukru, mleko. Kawę rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy cukier i migdały. W ciepłe dni dobrze dodać...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciepłe lody owocowe"

Artykuły na temat: ciepłe mleko lody
  • Lody jagodowo-śmietankowe

    Wyśmienite domowe lody.

  • Latem na naszych stołach królują chłodniki i lekkie sałatki. A co podać na deser? Oczywiście lody i to najlepiej te, które przygotowaliśmy samodzielnie. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser...

  • Lody z zielonej herbaty

    W średniej wielkości rondelku podgrzać mleko, cukier i sól. Do dużej miski wlać śmietanę i dodać zieloną herbatę w proszku. Przykryć metalowym sitkiem. W osobnej średniej wielkości misce utrzeć(...). Przepis pochodzi z książki "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitza...

  • Lody gałkowe, lody włoskie, desery lodowe – pycha! Ale czy to wyczerpuje lodowe propozycje? Czy lody z szarlotką na ciepło to szczyt ekstrawagancji? Fot. 123RF/Picsel   Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa - Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity...

  • Lody, lody na...

    ...​Dlaczego jedne kulki są pękate i grubaśne, a inne malutkie i niepozorne? Sprawdziłam to, robiąc rundę po lodziarniach na Nowym Świecie w Warszawie. We włoskiej gałka waży 69 gramów, a w bodaj najstarszej przy tej ulicy - zaledwie 38! Jednak je wszystkie gramaturą przebijają lody amerykanskie - tu opasła gałka waży aż 93 gramy. No, kulka wodna!

  • Jak wiadomo, dla ochłody najlepsze są lody. Po co jednak kupować je w sklepie, skoro można je szybko i łatwo zrobić w domu, bez zbędnej chemii i konserwantów? Jak zrobić sobie domowe lody?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe...

  • Zatrułam się!

    W ciepłe dni pozwalamy dzieciom jeść lody i zimne desery. Razem z nimi żywimy się w ulicznych barach. Tymczasem w wysokiej temperaturze idealnie mnożą się bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe.

  • W maju ukaże się książka Zdrowe Lody Christine Chitnis, zawierająca aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na bazie owoców, warzyw, ziół, bez chemii i konserwantów. To idealne przepisy dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej. Lody to pasjonujący i niewyczerpany temat: to deser, który zawsze będzie obecny na naszych stołach (albo w zamrażarce), a wyrastające jak grzyby po deszczu lokalne lodziarnie wskazują na wciąż...

  • Lodowa pielęgnacja urody na patyku

    Lody, lody dla ochłody i urody, bo jak przekonuje Liz Moody, autorka książki "Glow pops", można pielęgnować swoją urodę ze smakiem. I tak, wraz z nastaniem lata, zachęca do skosztowania lodów, które dbają o nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...