• Informacje na temat:

    cienkie placki miodowe

Przepisy na temat: cienkie placki miodowe
  • Staropolskie hity

    ...przełóż je do formy, polej śmietaną, posyp kminkiem i zapiekaj w 200°C, aż wierzchy pierogów ładnie się zrumienią. Danie udekoruj według uznania. Śledzie w miodowej zalewie Sposób przygotowania 1. Filety śledziowe mocz przez mniej więcej 12 godzin w mleku. Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Rodzynki wsyp na sitko, przelej wrzącą wodą i dobrze osącz. W garnku rozgrzej masło...

  • Pyszne ciasto o smaku krówkowym :).

  • Tartaletki z gorgonzolą i borowikami

    Składniki: 25 dag sera gorgonzola (ew. innego z niebieską pleśnią) 30 dag mąki pszennej, 15 dag masła 2 żółtka 2 jajka 3 dag suszonych borowików 40 dag pomidorków 10 dag śmietany kremówki 1 marchewka 5 dag włoskich orzechów 1 op. mieszanki różnych sałat 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy miodowej 3 łyżki oliwy mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz tłuszcz do...

  • Przepis wart wypróbowania: "Placki miodowe ze świeżymi jabłkami"

  • Pomysł na kiełki

    ...i... wyjątkowo wiosenne. Oto kilka propozycji na dania z użyciem kiełków: Placki z kiełkami rzodkiewki Składniki na 6 porcji: szklanka mąki mieszanej (białej i razowej), butelka kefiru, jajko, olej(...). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby jednak było zbyt gęste, dodać więcej kefiru. Po wyrobieniu ciasto odstawić na kilkanaście minut i przed smażeniem znów wymieszać. Placki smażyć na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki miodowe"

  • Sprawdzony przepis na "Miodowe pierniczki"

  • Przepis ten dostałam od koleżanki na studiach. Ciasto robię zazwyczaj na Święta Wielkanocne, bo jest dosyć proste i bardzo smaczne :)

  • Smaczne choc troszke pracochłonne:)

  • moze nie jest to tradycyjny sernik ale zapewniam ze tak samo pyszny;) przepis znaleziony w gazecie;) wyprobowalam i polecam;)

Artykuły na temat: cienkie placki miodowe
  • Kocham kino domowe

    ...ciągle by się sięgało. Idealna alternatywa dla paczki chipsów. I znika równie szybko. Cienkie placki można posypać dowolnymi przyprawami: wędzoną papryką, arabskim za’atarem lub po prostu solą czy(...), 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni, 2 malutkie, drobno pokrojone dymki ze szczypiorem, kilka gałązek mięty Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Naleśnikowe inspiracje

    Kochają je dzieci i dorośli. Znają na całym świecie. Te niepozorne, cienkie placki z mąki, jajek i mleka, jedzono je już przed wiekami. Najprawdopodobniej powstały we Włoszech, a dokładniej we(...) posmarowaną olejem patelnię wlewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie, złote naleśniki. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Utrzyj z dżemem, śmietaną i cukrem pudrem. l Do masy dodaj uprzednio namoczone...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Szwedzki obiad

    Placki ze śledziem Składniki na 4 porcje: 1 słoik musztardy miodowej wymieszanej z 2 łyżkami francuskiej, 1 łyżka cukru, koperek, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, 25 dag śledziowych(...) oleju, dodać masło. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, formując cienkie placki (śr. 7-8 cm). Smażyć na rumiano po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placki odsączyć z tłuszczu. Podawać...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole. Placki½ łyżeczki sody oczyszczonej½ szklanki śmietany 18%½ kostki masła½ szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1 jajko1 żółtko3 szklanki mąki tortowejszczypta soli Krem1 l śmietany kremówki 30%400 ml kwaśnej śmietany 18%1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)sok wyciśnięty z 2 cytryn Dekoracja - ciasteczka cytrynowe150 g masła½ szklanki cukru pudru1...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...

  • Wielkanoc w niemal każdym domu obchodzona jest pod kulinarnym szyldem jajek i żurku. W zależności od regionu, tradycji rodzinnej czy zwyczajów, ta wyjątkowa zupa jest podawana jednak o różnych porach dnia. Fot. 123RF/PicselNiektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy...