• Informacje na temat:

    cielęcina duszona por

Przepisy na temat: cielęcina duszona por
  • Gicz cielęca - Robert Sowa

    ......duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy...

  • Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.

  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...), posypujemy karmelizowanymi orzechami. 3. Podajemy natychmiast z chrupiącą bagietką. Cielęcina w białym sosie (Blanquette de veau) Składniki: 1,2 kg cielęciny na gulasz 2 marchewki 1 seler...

  • Cielęcina dość rzadko gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna!

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło. Żeberka duszone z porami Składniki: - około 1 kg żeberek - 1⁄2 kg porów (tylko białych części) - szkl. bulionu (najlepiej niezbyt słonego) - małe jasne piwo - pieprz mielony oraz w ziarnach (czarny oraz czerwony) - sól...

  • szybki dodatek do drugiego dania :)

  • Szwajcarskie smaki

    ...z nadzieniem ze śmietany i orzechów włoskich (które zresztą tutaj nie rosną). Kraina pysznego chleba Z Zurychu pochodzi siekana cielęcina duszona z pieczarkami, cebulą, w sosie śmietanowym. W Ticino dominuje(...) i integruje. Wokół kociołka z kipiącą masą serową czekają długie widelczyki z nadzianymi kawałkami chleba lub gotowanych ziemniaków. Kto zgubi w kociołku swoją porcję musi postawić kolejkę wódki, albo...

  • Ostatnio odkryłam pora, tzn znałam go oczywiście jako warzywo dodawane do zup, rosołu itp.. ale ostatnio odkryłam jak wybornie smakuje sam, uduszony jako dodatek do obiadu lub podany z ryżem

  • Sprawdzony przepis na "Duszona cielęcina z pieczarkami i ze świeżą natką"

  • Latwe, szybkie, bez duzego nakladu pracy a naprawde smaczne,

Artykuły na temat: cielęcina duszona por
  • Gicz cielęca

    ......duszona z warzywami i grzybami leśnymi, podana z pierożkami leniwymi z patelni - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Odżywcza dieta po chorobie

    ...komórek odpornościowych, hormonów oraz enzymów. Źródłem wartościowego białka jest chude mięso (kurczak, indyk, cielęcina) i ryby. Aby były lekkostrawne, najlepiej je gotować, przygotowywać na parze lub(...) i dużo selenu (to cenny przeciwutleniacz). Prebiotyki Są potrzebne, by probiotyki się namnażały. Prebiotyki znajdziemy w cebuli, porach, czosnku, szparagach, cykorii, roślinach strączkowych...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Święto smaku

    .... Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny, żeby lekko stężał. Porcję musu wkładaj do wydrążonych jajek tuż przed podaniem. Posiekaj drobno koperek, czosnek, dodaj oliwę, wymieszaj. Odrobinę(...): 4 duże kalarepki, 1 por, 1 marchewka, 4 czubate łyżki masła, 1,5 litra warzywnego bulionu, 150 g serka mascarpone, sok z 2 cytryn, 1 łyżka miodu, 1 czubata łyżka chrzanu śmietankowego, sól, cukier...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...tuńczykiem. Dzień piąty: Śniadanie: jajecznica na parze z dwóch jajek, grahamka, sałata, pomidor; II śniadanie: kanapka z pastą rybno-twarogową, sałata; Obiad: krupnik, chuda cielęcina duszona ze(...), bo wymagają od niej zwiększonej produkcji żółci, rozbijającej tłuszcz na łatwiej przyswajalne cząsteczki. Żywność wysoko przetworzona, konserwy, fast-foody, garmażerka mają sporo białka zwierzęcego...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Dieta jabłkowa

    ...krem (ugotowane, zmiksowane i przyprawione ziołami: jabłko, 2 ziemniaki, mały por, marchew). Cielęcina z jabłkami (20 dag mięsa uduszone z cząstkami jabłek i ziołami). Kolacje Potrawka...

  • Nowa książka Iny Rybarczyk dostępna w księgarniach już od 14.11! W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są...