• Informacje na temat:

    ciecierzyca z warzywami

Przepisy na temat: ciecierzyca z warzywami
  • Zupa z pora i czosnkowa ciecierzyca, czyli warzywne przepisy Piotra Kucharskiego

    ... Na stole pojawiły się takie pyszności jak: zupa z pora, kukurydzy i krewetek, fasola z warzywami i ananasem oraz czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami.

  • Świetna i zdrowa przekąska, po którą warto sięgnąć zamiast np. paluszków czy paskudnie niezdrowych chipsów ... Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka w diecie, obniża poziom "złego" cholesterolu, a dzięki zawartości potasu - obniża ciśnienie krwi. Posiada też dużo magnezu, żela, wapnia i fosforu oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny (dobra dla cukrzyków i osób odchudzających się) i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ciecierzycę pieczoną można...

  • Trzy sposoby na ciecierzycę

    Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.

  • Kiedy nachodzi mnie ochota na małą przekąskę, nie sięgam po chipsy czy paluszki. Znalazłam ich zdrowszą alternatywę, którą nie tylko robię sama w domu ale mam pewność, że zjadając ją dbam o swoje zdrowie. Pieczona ciecierzyca – zwana przez moje dzieci ciecierzycowymi „orzeszkami” – jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • Zupa pomidorowa z ciecierzycą

    Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.

  • Idealna na chlodne dni.

  • Grochówka z ciecierzycą

    Jesienna zupa.

  • Super przekąska do oglądania igrzysk w Rio.

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej...

  • Super rozgrzewające danie na obiad.

Artykuły na temat: ciecierzyca z warzywami
  • Sałatka z ciecierzycą i granatem

    Idealna sałatka, kiedy pojawią się niespodziewani goście. Zrobisz ją błyskawicznie.

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Burgery z ciecierzycą i natką pietruszki

    ...świetnie smakują z warzywami i dipami. Zobacz także:

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Ciecierzyca - smak Orientu

    ...z oleju, pokrojoną czerwoną cebulą i natką. Zdrowe danie W zupach ciecierzyca jest niezastąpiona i można tworzyć przeróżne kompozycje smakowe z jej udziałem. Najprościej dodać ją do bulionu...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Spaghetti z warzywami

    To popularne włoskie danie można przygotować na kilka sposobów. Tym razem proponujemy wersję w warzywami i sosem wineg.

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...

  • Lekcja gotowania warzyw strączkowych

    Ziemniaki w kapuśniaku możesz z powodzeniem zastąpić fasolą, soczewicą albo innymi warzywkami strączkowymi. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ziarna będą lżej strawne i nie stracą smaku oraz wartości odżywczych. Fasola, soja, ciecierzyca, groch Ziarna opłucz i zalej zimną przegotowaną wodą (w proporcji 1:3), odstaw na 12 godz. do namoczenia. Soję zalej świeżą wodą, pozostałe warzywa...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...

Wideo na temat: ciecierzyca z warzywami
  • Warzywa nie muszą być tylko nudnymi dodatkami do mięsnych dań. Mogą również tworzyć pełne posiłki. Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: zupa z pora, kukurydzy i krewetek, fasola z warzywami i ananasem oraz czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami.

  • Kmin rzymski w polskiej kuchni

    Piotr Kucharski wyjaśnił w kuchni "Dzień Dobry TVN", jakie są różnice między kminem rzymskim a kminkiem. Kucharz przygotował: gulasz warzywny z ciecierzycą, placuszki naan, roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami orz sałatkę z fasoli z awokado. (Źródło: x-news)