• Informacje na temat:

    ciasto zygmunta

Przepisy na temat: ciasto zygmunta
  • Ciasto, które w Polsce rozsławiła królowa Bona

    Któż nie zna smaku sękacza? Połowę składników, z których przygotowuje się to biszkoptowe ciasto stanowią jaja. Choć powinien być pieczony nad otwartym ogniem, można go upiec domowym sposobem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Schab ze śliwkami ojca Zygmunta"

  • Wiosenne pieczywo obrzędowe

    Kołacze, bądki, skowronki na gnieździe, kozy prostyńskie czy busłowe łapy - wypiekano w Podlaskiem w okresie wiosennym. Ciasto wyrabiano przede wszystkim z mąki i wody, a następnie formowano w różne kształty.

  • Smaczne, łatwe do zrobienia

  • Jesienne ciasto pełne smaku.

  • Polecam takie ciasto dla ozdoby stołu na deser!

  • Ciasto przekładane gorącym kremem. Blaty ciasta przypominają mi w smaku herbatniki. Ciasto kroimy na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

  • poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, robiłam je już wielokrotnie i Wam też polecam. Przepis na dużą blachę 25x36cm…

  • Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.

  • Delikatne ciasto kakaowe w którym zatopiona jest lekka masa serowo - waniliowa. Spodoba się fanom Cielaczka ;)

Artykuły na temat: ciasto zygmunta
  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    Polska królowa Bona, piękna Włoszka wywodząca się z potężnego rodu Sforzów, wychodząc za mąż za Zygmunta Starego, wywołała w naszym kraju prawdziwe dwie rewolucje: modową i kuchenną.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Odkurzamy tradycję

    Święta wielkanocne przywołują na myśl tradycję sięgającą zamierzchłych stuleci. Łączą się z nimi stare obyczaje i zwyczaje. Niektóre są reliktami wierzeń pogańskich. Niestrudzony badacz naszej rodzimej przeszłości, Zygmunt Gloger, uczy historycznego spojrzenia na obrządek wielkanocny.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Hefra Wedding - jakie zasady savoir vivre’u obowiązują nas przy weselnym stole?

    ...jednak jego historię. Samo słowo "tort" pochodzi z języka włoskiego, a dokładniej od słowa "torta", które oznacza ciasto. To właśnie we Włoszech serwowano słodkie placki, przekładane masą migdałową podczas uroczystych przyjęć. Do Polski zwyczaj najprawdopodobniej przybył wraz z włoską królową Boną, która poślubiła króla Zygmunta Starego. Podobnie, jak w polskiej tradycji, parze młodej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych(...) kluski: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, szczypta kurkumy, drobno posiekana natka pietruszki. Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji. Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)  Zrób krem: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw. Masło utrzyj z cukrem pudrem, powoli dodawaj do niego śmietanę (o temperaturze pokojowej). Wlej czekoladę. Wymieszaj, odstaw. Zrób ciasto: żółtko i jajka...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...