• Informacje na temat:

    ciasto ze suchych składników

Przepisy na temat: ciasto ze suchych składników
  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...pizzę, która zawsze wychodzi Ciasto do pizzy jest wyjątkowo łatwe do zrobienia i nie powinno przysporzyć Ci większych problemów. Oto kilka prostych składników, dzięki którym stworzysz rewelacyjne ciasto: Potrzebne składniki: - 250 g mąki (pszenna lub pomieszana z innym rodzajem) - 150 ml ciepłej wody - ½ łyżeczki cukru - 25 g świeżych drożdży (opcjonalnie 7 drożdży suchych) - 1 łyżka oliwy...

  • Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie, ale nie suche i twarde tylko mięciutkie i puszyste. Takie lubię najbardziej.

  • Ciasto marchewkowe

    ...wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ksylitol lub stewię. Do mokrych składników dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy. Wsypujemy suche składniki. Mieszamy delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do czasu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy, gdy nakłujemy nim ciasto...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Ciasto "kubusiowe"

    ..., zmielone siemię lniane, przyprawy, ksylitol oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: miód, olej oraz purée. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie, szybko wymieszaj. Przełóż masę do keksówki o wymiarach 26 × 10 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno się zrumieni, pod koniec pieczenia przykryj foremkę folią aluminiową. Ciasto...

  • Tylko trzy składniki wchodzą w skład przepisu na ten przepyszny, bardzo puszysty i lekki serniczek. Bardzo szybki i prosty, w smaku idealny, sam rozpływa się w ustach. Ciasto idealne kiedy goście za drzwiami. U nas nie zdążyło ostygnąć.

  • Ciasto migdałowe ze śliwkami

    ...pieczenia i mielony cynamon. Wsyp do zmiksowanej masy i wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na formę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C ok. 1 godzinę i 15 minut. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. 

  • Prosta sałatka na śniadanie lub kolację

  • Odwrócone korzenne ciasto śliwkowe

    Ciasto nie jest przesadnie słodkie i świetnie komponuje się z popołudniową herbatką.

  • szybkie, smaczne i tanie :-)

Artykuły na temat: ciasto ze suchych składników
  • Kolorowe ciasta

    ...na ok. 20 sztuk: Na ciasto: 175 ml mleka, 1 jajko, 45 dag + 2 łyżki mąki, 1 dag suchych drożdży, 5 dag cukru, 25 dag masła. Na nadzienie: 70 dag wiśni (świeże lub mrożone), 3-4 łyżki cukru, 4 płaskie(...) połączenia składników. Dodaj płynne składniki, wymieszaj. Przykryj folią, odstaw do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostaw w temp. pokojowej przez godzinę. Rozwałkuj na kwadrat ok. 50x50 cm...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto cynamonowe

    ...naczynia wlej olej, dodaj żółtka. Miksuj ok. 5 min. Nie przerywając miksowania dodaj jogurt, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj na jednolite ciasto. Na koniec(...) tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, ułóż gruszki wciskając je mocno w ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową. Zobacz także:

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto czekoladowo-kawowe

    Przygotowanie: Do rondelka włóż połamaną czekoladę, dodaj kakao, kawę, margarynę oraz połowę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając - aż do połączenia składników. Wystudź. Białka ubij na(...), zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz ok. 60 min w temp...

  • W Waszych odpowiedziach najczęściej pojawiały się ciasta, które przygotowuje się szybko i bez pieczenia. Nagrodziliśmy 4 przepisy, których autorzy otrzymają od nas książki Siostry Salomei. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na letnie ciasta. Wszystkich biorących udział w konkursie gorąco zachęcamy do dołączenia do społeczności Smakera i dzielenia się swoimi przepisami. Osoby, do których powędrują książki to: Pani Mirosława "Letnie ciasto powinno być...

  • Ciasto czekoladowe

    .... 2. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta z malinami

    .... Wstaw do lodówki na 1-2 godz. Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na grubość 4-5 mm...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...