• Informacje na temat:

    ciasto z wiśniami i śmietaną

Przepisy na temat: ciasto z wiśniami i śmietaną
  • Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

    Składniki na 10 porcji: 4 jajka 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 125 ml mleka 125 ml wody duży słoik dżemu wiśniowego 330 ml śmietany 30 proc. łyżka cukru pudru szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli. Zagotuj wszystko, wsyp całą mąkę i mieszaj energicznie. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek...

  • Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :)

  • Pierogi z wiśniami

    Składniki: Ciasto: 10 dag mąki ryżowej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru waniliowego niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Farsz(...) sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj. 2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie...

  • ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO!!!

  • Kołacz drożdżowy z wiśniami

    ...rozsmaruj na placku. Posyp wiśniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Ciasto wystudź i udekoruj np. paseczkami lukru. (...). Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. 2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta...

  • ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne.................SMACZNEGO!!!

  • Serowiec z wiśniami i orzechami

    ..., potem wlej ok. 150 ml zimnej wody. Szybko zagnieć. Odłóż 1/3 maślanego ciasta, zawiń je w folię spożywczą. Pozostałe ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. 2. Głęboką żaroodporną formę (o poj. 1 i 1/2 litra) posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Włóż wraz z odłożonym ciastem do lodówki na 2 godziny. Twaróg utrzyj ze śmietaną, kaszką oraz 1 całym jajkiem. Dosyp 15 dag cukru...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną"

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno...

  • Pyszne,proste ciasto z masą śmietankowo-czekoladowo-kokosową i kwaskowymi wiśniami:)

Artykuły na temat: ciasto z wiśniami i śmietaną
  • Tort szwarcwaldzki z wiśniami

    ...pieczenia i kakao. Wymieszaj z 25 g mąki ziemniaczanej. Małymi porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej ciasto(...) blatem. Tort wstaw do lodówki na 30 minut do stężenia.  Pozostałą śmietanę ubij z 1 łyżką cukru i drugą torebką cukru wanilinowego. Tort wyjmij z lodówki, posmaruj bitą śmietaną. Zrób z niej także...

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...

  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    ...g cukru oraz cukrem wanilinowym. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. 3Wystudzony budyń wymieszaj ze śmietaną(...) kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 40-55 minut. Odstaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku cytrynowego utrzyj gęsty lukier. Paseczkami lukru udekoruj...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Pierogi z białym serem i wiśniami

    ..., śmietaną. Dopraw solą i cukrem. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i wyrób elastyczne ciasto. Cienko rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut, a następnie odcedź. Pierogi podawaj posypane wiśniami.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasto z wiśniami

    ...dolewając stopione masło, zagnieść ciasto na kruszonkę. Wstawić ją do lodówki. Twaróg wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Uformować(...). Podawać np. ze śmietaną ubitą z dodatkiem cukru waniliowego.

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Ukraińskie smaki: Pierogi

    W kuchni ukraińskiej ciasto na pierogi można przygotować na dziesiątki sposobów, na przykład na maśle, zaparzane i na kefirze (moje ulubione, najlepsze do pierogów na słodko). Znane są również różne rodzaje farszu. Pamiętaj, że ciasto na pierogi powinno być elastyczne jak plastelina; nie może lepić się do rąk. Możesz dodać do niego odrobinę masła. W zależności od rodzaju mąki proporcje składników...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...