• Informacje na temat:

    ciasto z razowej orkiszowej

Przepisy na temat: ciasto z razowej orkiszowej
  • Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym

    Składniki na 4 porcje: - 500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej, - 350 g maku, - 240 g mleka, - 200 g miodu z Południowego Tyrolu, - 70 g rodzynek, - 70 g powideł śliwkowych, - 35 g bułki tartej razowej, - cynamon, - sok z cytryny, - 300 g mleka, - 100 g miodu z Poludniowego Tyrolu, - 100 g masła, - 40 g drożdży piwnych, - 2 żółtka, - 1 świeża cytryna (sok lub otarta...

  • Ciasto na mące razowej, którego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    .... Naleśniki z pastą sezamową i figami Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka fruktozy lub cukru 2 świeże figi 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen pół(...) wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. 2. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki...

  • Wypróbowany przepis na "Puszyste ciasto na mące razowej"

  • Wytrawne ravioli

    Składniki na 2 porcje: Ciasto: 1 szkl. mąki orkiszowej razowej lub pszennej 2 jajka ewent. 1-2 łyżki ciepłej wody po szczypcie soli i pieprzu 2 łyżki oleju Nadzienie: 30(...) typu rokpol Sposób przygotowania: 1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostaw). Zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde, dolej wody. Ciasto...

  • Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy.

  • Prawdziwe słodycze czy ich zdrowe zamienniki?

    Któż nie lubi słodyczy? Ich miłośniczką jest też Monika Mrozowska. Aktorka przyznaje, że na co dzień stawia na ich zdrowe zamienniki. Uważa też, że jest pewna granica, której nie należy przekraczać... - Jeżeli robię ciasto, które w niczym nie przypomina prawdziwego ciasta, to wiem, że tylko się napracuję, a moje dzieciaki i tak nie będą chciały tego zjeść. Dlatego, kiedy piekę używam cukru...

  • małe naleśniki w sam raz na przekąskę

  • Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

    ...migdałowej 500 ml wywaru z jarzyn świeżo zmielony czarny pieprz 11 szklanki razowej mąki orkiszowej 11 łyżeczek proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przyrządzani(...) łyżką, aż powstanie jednorodne ciasto. Rozdziel je na 2 części i połóż na blasze. Uklep każdy z kawałków na krążek o grubości 1 cm. Każdy z krążków przetnij na 4 części (nie musisz odcinać...

  • Nigdzie nie jest powiedziane, że podczas diety musimy koniecznie rezygnować z ulubionych potraw i deserów. Jak dla mnie odmawianie sobie wszystkiego to totalna głupota, średniowiecze jakiś czas temu minęło, moda na emo chyba też, a wraz z nimi boom na umartwianie się... Wiele potraw da się przyrządzić w zdrowszej, mniej kalorycznej, a równie smacznej wersji. Zresztą nie oszukujmy się, ale to też nie zawsze jest konieczne. Nie jemy ciasta codziennie, tak samo jak nie codziennie mamy na...

Artykuły na temat: ciasto z razowej orkiszowej
  • Chleb na akwasie z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki z amarantusa lub orkiszowej

    Zdrowy i pyszny chleb na zakwasie z mąki razowej -niski IG!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jak grzeszyć to tak, żeby było warto

    .... "Ciasteczka z mąki razowej z płatkami owsianymi, z powidłami śliwkowymi i z kawałkami gorzkiej belgijskiej czekolady. Sama piekę również zdrowe ciasta bazując na najlepszych surowcach, tj. mące orkiszowej, a głównie razowej. Robię ciasto dyniowo-bananowe z pieczonej dyni czy ciasto marchewkowe z dodatkiem kakao i przypraw korzennych, w którym można doszukać się smaku piernika." Dietetyk zdradza, że...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...: sałatę, wędlinę, ogórek, cukinię. Przykryj drugą kromką. Dociśnij obie części, zawiń w folię. Racuszki na zimno ● Po 4 łyżki mąki pszennej razowej i orkiszowej ● 1/2 łyżeczki proszku do(...) ● łyżka białej mąki ● 300 g mąki pszennej razowej ● 200 g mąki orkiszowej razowej ● 2 łyżeczki cukru ● zioła ● 300 ml wody ● oliwa ● sól Wymieszaj drożdże, łyżeczkę mąki białej, łyżeczkę cukru, 100

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    ..., zapachu, a nawet kształtu? Tak, mrożone ciasto do wypieku bułek zawiera również składniki odpowiedzialne za nienaganny kształt.  Z mrożonego ciasta Świeżo pieczone bułeczki - serce pęka gdy nieświadomy rodzic,  w najlepszej wierze podaje taką "delicję" dziecku. Te bułeczki pieką się owszem, niemal na naszych oczach, szkoda tylko, że ciasto, z którego powstały było mrożone, na przykład rok. O jakich...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Szpinakowe cuda

    ...ją z serem trzykrotnie mielonym, doprawiamy pieprzem, sokiem cytrynowym i, jeśli trzeba, szczyptą soli. Szpinakowa tarta na orkiszowym spodzie Skład na 6 porcji Spód: 140 g mąki razowej orkiszowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju rzepakowego. Farsz: 850

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...