• Informacje na temat:

    ciasto z rabarbarem kruszonką

Przepisy na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj  z 1 łyżką cukru. Dodaj  2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj resztę cukru, jajka, pozostałe mleko i ziemniaki (dzięki nim ciasto zachowa świeżość przez kilka dni). Dołóż zaczyn. Zagnieć ciasto, wlewając...

  • Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i kruszoką. W sam raz na małe conieco dla spragnionych słodkości łakomczuchów.

  • Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem

    Słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar to idealne połączenie!

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kruszonką i rabarbarem"

  • Z kruszonką

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 400 g mąki  120 g cukru 200 g zimnego masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g) cukier waniliowy (opakowanie) szczypta soli. Dodatkowo:  700 g oczyszczonego rabarbaru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na...

  • Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Przepyszne ciasto drożdżowe.

  • Placek rabarbarowy

    Najlepsze ciasto dzieciństwa...

  • Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :) Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) Koniecznie zróbcie na Majówkę !!!

Artykuły na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Rabarbar pod kruszonką

    Składniki: 1 kg rabarbaru 150 g cukru masło do formy cukier puder do posypania Ciasto: 250 g mąki 120 g masła 50 g cukru jajko 1/2 szklanki wody szczypta soli Kruszonka: po 100 g cukru, mąki i masła opakowanie cukru waniliowego Zagnieć ciasto z podanych składników. Wstaw je do lodówki co najmniej na godzinę. Umyty i obrany rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj, wyłóż...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Czas rabarbaru

    Rabarbarowe z kruszonką Składniki: 2 dag drożdży, 7 i 1/2 dag cukru kryształu, 100 ml mleka,  30 dag mąki krupczatki, 8 dag masła, 3 jajka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, tłuszcz do formy(...) masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Owoce pod kruszonką

    ...dokładnie smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego rabarbar z malinami, a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę tak, by całkowicie zakryła rabarbar. Pieczemy 30-35 minut w 180ºC. 3. Lekko przestudzone ciasto...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Placek z rabarbarem

    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z masłem, wsypać cukier puder. Dodać jajka, żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć na blachę...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

  • Proste ciasta, które cię nie rozczarują

    ...jajka by skleić ciasto, mieszasz rękami mąkę i masło z odrobiną przypraw, proszku do pieczenia i cukru, aż do otrzymania konsystencji wilgotnego piasku. Przekładasz to na przygotowane owoce i po upieczeniu otrzymujesz chrupiące ciasto na wierzchu. Składniki możesz zmiksować w robocie kuchennym z ostrzami lub w wolnostojącym mikserze, ale ja kruszonkę zwykle przygotowuję w staromodny sposób...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

Wideo na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz