• Informacje na temat:

    ciasto z rabarbarem kruszonką

Przepisy na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj  z 1 łyżką cukru. Dodaj  2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj resztę cukru, jajka, pozostałe mleko i ziemniaki (dzięki nim ciasto zachowa świeżość przez kilka dni). Dołóż zaczyn. Zagnieć ciasto, wlewając...

  • Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i kruszoką. W sam raz na małe conieco dla spragnionych słodkości łakomczuchów.

  • Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem

    Słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar to idealne połączenie!

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kruszonką i rabarbarem"

  • Z kruszonką

    Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 400 g mąki  120 g cukru 200 g zimnego masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany. Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20 g) cukier waniliowy (opakowanie) szczypta soli. Dodatkowo:  700 g oczyszczonego rabarbaru 2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na...

  • Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    ...z pokrojonym z rabarbarem, a następnie dodajemy do ciasta. Nakładamy średniej wielkości porcje ciasta do foremek. Wierzch muffinek możemy posypać grubym cukrem lub kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru...

  • Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    Ile on potrafi... Działa przeciwzapalnie, poprawia wygląd skóry, pomaga walczyć z nadwagą. Wypróbuj nowe, zaskakujące przepisy z rabarbarem w roli głównej!

  • Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest pyszne. Taki zwykły placek na codzień do książki i herbatki. A najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną.

Artykuły na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Rabarbar pod kruszonką

    Składniki: 1 kg rabarbaru 150 g cukru masło do formy cukier puder do posypania Ciasto: 250 g mąki 120 g masła 50 g cukru jajko 1/2 szklanki wody szczypta soli Kruszonka: po 100 g cukru, mąki i masła opakowanie cukru waniliowego Zagnieć ciasto z podanych składników. Wstaw je do lodówki co najmniej na godzinę. Umyty i obrany rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj, wyłóż...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Czas rabarbaru

    Rabarbarowe z kruszonką Składniki: 2 dag drożdży, 7 i 1/2 dag cukru kryształu, 100 ml mleka,  30 dag mąki krupczatki, 8 dag masła, 3 jajka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, tłuszcz do formy(...) masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Owoce pod kruszonką

    ...dokładnie smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego rabarbar z malinami, a na wierzchu rozsypujemy kruszonkę tak, by całkowicie zakryła rabarbar. Pieczemy 30-35 minut w 180ºC. 3. Lekko przestudzone ciasto...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Placek z rabarbarem

    Przygotowanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia posiekać z masłem, wsypać cukier puder. Dodać jajka, żółtko, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować,...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Smaki dzieciństwa

    ..., waniliowymi lub truskawkowymi. Z rabarbarem i kruszonką Składniki na 12 porcji:  Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 19 dag masła(...) był na wierzchu. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Szarlotka z rabarbarem Składniki na 10 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 20 dag zimnego masła, 1/3 szklanki cukru pudru...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował sobie na to...

Wideo na temat: ciasto z rabarbarem kruszonką
  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz