• Informacje na temat:

    ciasto z rabarbarem 2 jajka

Przepisy na temat: ciasto z rabarbarem 2 jajka
  • Ziemniaczane krążki z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: ziemniaki obierz, ugotuj. Przeciśnij je przez praskę i wystudź. Drożdże rozetrzyj  z 1 łyżką cukru. Dodaj  2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miseczki. Dodaj resztę cukru, jajka, pozostałe mleko i ziemniaki (dzięki nim ciasto zachowa świeżość przez kilka dni). Dołóż zaczyn. Zagnieć ciasto, wlewając...

  • Pyszne, lekkie ciasto z rabarbarem!

  • Minitarty z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Posiekaj masło i wymieszaj je palcami z sypkimi składnikami. Dodaj roztrzepane jajko i wodę. Wymieszaj, po czym zagnieć ręcznie. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę.  2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na...

  • Bardzo proste... Bardzo dobre...Bardzo szybko znika... :) Myślę, że z innymi owocami będzie równie smaczne...

  • Muffinki z rabarbarem - deser na lato

    ...cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 jajka, lekko ubite, laskę wanilii, 2 średnie łodygi rabarbaru, pocięte na centymetrowe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st(...) z pokrojonym z rabarbarem, a następnie dodajemy do ciasta. Nakładamy średniej wielkości porcje ciasta do foremek. Wierzch muffinek możemy posypać grubym cukrem lub kruszonką zrobioną z mąki, masła i cukru...

  • ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam!

  • ​Tort z rabarbarem i panna cottą

    Składniki: 3 jajka 200 g cukru Szczypta soli 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka skrobi Laska wanilii 700 g śmietany 4 płaty żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego Opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mielonych pistacji   Przygotowanie: Jajka rozdzielić. Białka z dodatkiem 3 łyżek zimnej...

  • proste i pyszne ciasto, które zawsze się udaje, można oczywiście wykorzystać inne owoce, ale idealnie smakuje z kwaśnym rabarbarem

  • Tarta francuska z rabarbarem

    To warzywo jest niesamowicie kwaśne na surowo i pysznie kwaskowe po upieczeniu z cukrem. Ciasto z nim to poezja.

  • Ciasto z rabarbarem niby takie zwyczajne i bardzo popularne ale.... wystarczy dodać troszkę wiórków kokosowych i już jest inne. Słodkie jogurtowe z orzeźwiającym smakiem rabarbaru z nutą kokosu.

Artykuły na temat: ciasto z rabarbarem 2 jajka
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    .... Przykryj ściereczką, odstaw na 20-30 minut. Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj jajka, sól, cukier, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu,...

  • Rabarbar

    ...wystudź na kratce. Tuż przed podaniem ciasto delikatnie oprósz cukrem pudrem. Strudel z rabarbarem i jabłkami Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 30 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 1 żółtko, 125 ml(...) z żółtkiem. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kwadrat wyłóż budyń i paski rabarbaru. Boki ciastek posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy oraz potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, z pewnością zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na...

  • Wiosenny serowiec z rabarbarem

    Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta z rabarbarem

    Słodko-winne ciasto z blachy Składniki: 2 puszki (po 425 g) moreli, 1 kg rabarbaru, 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 25 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 1/3 fiolki migdałowego zapachu do ciasta, 4 jajka, szczypta soli, 25 dag mąki pszennej i 7,5 dag ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, mięta do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy Morele osączyć z syropu. Rabarbar oczyścić...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go wykorzystać, może zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój...

  • Czas rabarbaru

    ...masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść(...)Rabarbarowe z kruszonką Składniki: 2 dag drożdży, 7 i 1/2 dag cukru kryształu, 100 ml mleka,  30 dag mąki krupczatki, 8 dag masła, 3 jajka, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, tłuszcz do formy...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...