• Informacje na temat:

    ciasto z porzeczkami i agrestem

Przepisy na temat: ciasto z porzeczkami i agrestem
  • Ciasto agrestowo-porzeczkowe

    Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki, - 30 dag śmietany 18 proc., - 25 dag cukru, - 1 duże opakowanie cukru waniliowego, - 3 jajka, - 1,5 łyżeczki...

  • miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście

  • Krem z mascarpone i czerwonych owoców sezonowych

    Czerwiec rozpoczyna prawdziwy karnawał owoców: do truskawek dołączają maliny, porzeczki, czereśnie. Można z nich przyrządzić wspaniały deser, choć pamiętajmy, że w sezonie najlepsze są po prostu surowe owoce.

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto z agrestem i porzeczkami"

  • Smak późnego lata

    Choć zbliża się ono ku końcowi – jego smak może towarzyszyć nam przez cały rok. Lato, bo to o nim mowa, pełne jest ulotnych, owocowych chwil. Można raczyć się ich smakiem w okresie letnim jak i zachować go – w postaci np. dżemów – na zimowe dni. Smak późnego lata to także szereg zalet dla ciała. Jakie owoce i dlaczego powinny zagościć w tym okresie w kuchni?

  • Sprawdzony przepis na "Placek z agrestem i porzeczkami"

  • Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

    Do wypieków Agrest czy porzeczki, którymi dekorujesz wypieki, dłużej zachowają ładny wygląd, jeśli posmarujesz je tężejącą galaretką albo konfiturą (wcześniej podgrzaną i przetartą). Owoce, które dodajesz np. do ciasta ucieranego, oprósz mąką. Dzięki temu nie opadną na spód w czasie pieczenia. Nim ułożysz soczyste owoce na kruchym spodzie, posyp surowe ciasto pokruszonymi herbatnikami...

  • Wspaniałe połączenie kwaśnych czerwonych porzeczek i agrestu, ze słodką bezą.

  • Najlepsze smaki lata

    ...dzieła. Z pewnością zaciekawią was również ciasta "na zimno", które można przygotować bez pieczenia . Tutaj nie ma ryzyka, że ciasto nie wyrośnie. Takie desery można przyrządzić nawet będąc na...

  • Smaczny pomysł na "Placek z kruszonką z porzeczkami i agrestem"

Artykuły na temat: ciasto z porzeczkami i agrestem
  • Ciasta z agrestem

    ...porcjami dodawać do masy śmietanowej. 2. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy. Owoce oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Agrest rozłożyć na cieście. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 20 minutach ciasto posypać porzeczkami. Piec jeszcze około 15 minut. Babeczki z kremem Składniki na 10 porcji: 25 dag mąki, 15 dag cukru, skórka starta z cytryny...

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...

  • Z porzeczkową nutą

    ...obręczy tortownicy, boki udekoruj pozostałą masą śmietanową, a wierzch - porzeczkami oraz listkami świeżych ziół. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 350 kilokalorii Ciasto(...) wymieszaj. 4. Ciasto wysuń ostrożnie z piekarnika, szybko rozsmaruj na nim masę bezową z porzeczkami, wstaw ponownie i piecz jeszcze ok. 20 minut. Udekoruj listkami mięty lub melisy i gałązkami porzeczek...

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Ciasto: 50 dkg mąki pszennej; 25 dkg margaryny; 2 żółtka; łyżka gęstej śmietany; 2 łyżki cukru pudru; szczypta soli. Krem: 2 szklanki mleka; żółtko; łyżeczka mąki ziemniaczanej; łyżeczka kawy rozpuszczalnej; kawałek laski wanilii lub torebka cukru waniliowego. Glazura: 5 dkg cukru; łyżeczka mąki ziemniaczanej; szklanka soku pomarańczowego; łyżeczka likieru pomarańczowego. Owoce do wyboru...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

  • Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

    ... desery i torty. Lato to sezon na rodzime owoce i szybkie ciasta bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych porzeczkami, czy agrestem i serników na zimno. Na jesień Dorota...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są fantastycznym dodatkiem do wielu potraw. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    ... desery i torty. Lato to sezon na rodzime owoce i szybkie ciasta   bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych porzeczkami, czy agrestem i serników na zimno. Na jesień Dorota...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

Wideo na temat: ciasto z porzeczkami i agrestem
  • Pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku

    Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" do swoich przepisów wykorzystał bób. Kucharz przygotował: ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami, pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczaka kukurydzianego z sałatką z bobu oraz zupę ziemniaczaną z bobem.(Dzień Dobry TVN)