• Informacje na temat:

    ciasto z pierzynką migdałową

Przepisy na temat: ciasto z pierzynką migdałową
  • Polewy, lukry i posypki do dekoracji

    Pikantne spiralki Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj ze szczyptą chili, mielonego imbiru lub czarnego pieprzu. Oblej nią ciasto albo rozsmaruj(...). Gdy będzie już bardzo twarda, połam ją na drobniutkie kawałeczki (najlepiej w malakserze). Posypuj nimi polane czekoladą ciasto. Kajmakowa kołderka Do rondelka wlej 200 ml tłustego mleka. Dosyp 50 dag...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto pod pierzynką"

  • Świetne na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Do tego kakao lub kawa z mlekiem... Mmmmm... Palce lizać!

  • Szukacie czegoś oryginalnego na ważną okazję? Ciasto marchwiowe sprawdzi się znakomicie!

  • Słodka propozycja dla miłośników rabarbaru. Kruche ciasto z posypką migdałową i nadzieniem rabarbarowym na pewno przypadnie Wam do smaku. Posypka słodka, chrupiąca i aromatyczna świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym rabarbarem. Polecam!

  • Koniec borówek zbliża się wielkimi krokami, więc to już pewnie ostatnie ciasto z tymi pysznymi owocami. Szybkie, ucierane, z dużą ilością borówek i kruszonką z chrupiącymi migdałami. Najprostsze, pachnące, ale takie są najlepsze.

  • Rozpływa się w ustach;)

  • Miałam wielka ochotę na mak, miałam w lodówce wielki, kilogramowe opakowanie serka, którego niby wszyscy lubią (dlatego kupiłam) a jakoś nikt nie zjadł – nie chciałam wyrzucać a ten był jeszcze całkiem ok. Za cudzymi zachciankami często bardzo trudno nadążyć. Jednak to właśnie takie „mini questy” najlepiej rozwijają kreatywność. Tak oto powstało to niebanalne ciasto. Mak do kokosu pasuje, serek waniliowy też genialnie się w tym odnajduje. Tak sobie pomyślałam, ze latem w serowych dołeczkach...

  • To jest typ ciasta, które na drugi dzień jest takie samo, a nawet lepsze niż w pierwszy, no i ta beza z migdałami, a pod nią śliweczki, raj dla podniebienia :)

  • Smaczny pomysł na "Ciasto mocno czekoladowe z migdałową posypką"

Artykuły na temat: ciasto z pierzynką migdałową
  • Wypieki pod słodką pierzynką

    ...odrobiną masła i posypanej mąką lub bułką tartą. 3. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Przygotuj lukier: cukier puder wsyp do miski, zalej czterema łyżkami wrzątku, energicznie wymieszaj, następnie dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszaj, aż składniki się połączą. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem. Udekoruj skórką pomarańczową i listkami mięty. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Puste miejsce przy stole

    .... Warstwa ciasta drożdżowego, na to konfitura z róży. Znowu ciasto drożdżowe, domowej roboty marcepan. Warstwa ciasta drożdżowego. I na koniec konfitura z zielonych pomidorów. Kupuje się je w sierpniu na(...) na wigilię nowe menu. Śledzie z rodzynkami i winem według przepisu przyjaciółki. Pod pierzynką, z żółtym serem i jajkiem - od bratowej. Ja robię jeszcze nowość: gravlax z łososia. Pierogi z kurkami...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...uszka, ale lubię myśleć, że wiele. W innym miejscu staram się przeżyć świąteczny czas tak jak oni. W "produkcji" pierożków uczestniczą wszyscy. Mąż wałkuje ciasto, syn wykrawa uszka, ja przygotowuję(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...