• Informacje na temat:

    ciasto z owoców po nalewce

Przepisy na temat: ciasto z owoców po nalewce
  • Tarta z masą malinową

    Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.

  • Piękna, pyszna i zdrowa, krótko mówiąc!

  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    ...i niezwykle zdrowych owoców.

  • Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję, kiedy dzięki niej możemy rozkoszować się esencją smaku czerwonych owoców lata. Jeśli ochota na jej przygotowanie najdzie nas zimą, to śmiało możemy użyć czerwonych owoców mrożonych.

  • Dojrzałe morele

    ...1. Nie kupuj owoców, które zostały zerwane, zanim zdążyły dojrzeć. Szukaj tych ciemnopomarańczowych lub intensywnie żółtych. Twarde i jasne morele nie dojrzeją w domu i będą kwaskowe. 2. Pamiętaj też, że owoce te dość szybko się psują. Zjedz je więc od razu lub przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni. 3. Jeśli kupiłaś więcej moreli, użyj ich do ciasta czy sałatki lub zrób przetwory: dżem...

  • Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

  • Wiosenne abc

    ...bazylii lub natki, oliwy, czosnku oraz orzechów włoskich. Dieta dla serca Porzeczki wracają do mody! Wykorzystaj kolorowe odmiany tych owoców do przyrządzania nalewek i deserów, dekoracji ciast...

  • Koniec lata to czas nastawiania nalewek. A co zrobić z owocami, które zostaną nam po zlaniu tych trunków? To oczywiste... nie wyrzucać. Przedstawiam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, w którym możemy wykorzystać dowolne owoce pozostałe z nalewek: wiśnie, maliny, w tym przypadku czarne porzeczki.

  • Sernik z morelami na kruchym spodzie kakaowym

    ...ciasto. Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód blachy. Wstaw do lodówki na godzinę. Potem włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury(...) zamroź. Po rozmrożeniu ciasto posyp kryształkami grubego cukru, ew. oblej stopioną białą polewą czekoladową lub lukrem. Pokrój na porcje.

  • Mój ocet z resztek powstaje właśnie z … resztek pozostałych po nalewce z kwiatów bzu. Parę dni temu odcedzałam syrop potrzebny do przygotowania aromatycznej nalewki. W pierwszym odruchu chciałam te resztki wyrzucić na kompost, jak co roku. Ale tym razem jakoś tak sugestywnie zapachniały mi te resztki, że nie umiałam ich wyrzucić. W zamian nastawiłam ocet z resztek na lato. Wśród aromatycznych resztek znalazły się baldachy kwitnącego bzu i plasterki ekologicznych cytryn. Że też nigdy wcześniej...

Artykuły na temat: ciasto z owoców po nalewce
  • Owoce pigwy

    Ugotowane z cukrem będą doskonałym dodatkiem do ciast. Z pigwy robi się m.in. nalewki, galaretki, syropy, konfitury, wina i kompoty. Z pektynami Pigwa zawiera dużo pektyn, dzięki czemu ma właściwości żelujące. Dlatego dodaję ją do przetworów z owoców, które słabo się zsiadają. Sok pełen witamin 1 kg owoców pigwy myję, przekrawam na 4 części i usuwam gniazda nasienne. Nie obieram...

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • ​Pierożki z nadzieniem wiśniowym

    ...wgłębienie. Wsyp łyżkę soli, wbij jajko i wlej pół szklanki letniej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je i za pomocą szklanki wykrój kółka.  Na każde nałóż wiśniową porcję nadzienia. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi.  W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do wrzątku włóż przygotowane pierogi i gotuj do momentu wypłynięcia. Przed podaniem polej je roztopionym masłem, aby się...

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Zapomniany agrest

    Trochę zapomniany, króluje w przetworach, ale nie tylko. Agrest jest przede wszystkim najzdrowszym z owoców!

  • Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły. I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną...

  • Hity domowej spiżarni

    .... Połówki obranych i wypestkowanych owoców zalewamy gorącym syropem z wody i cukru. Pasteryzujemy 15-20 minut. Przetwory z róży Skład na 4 słoiki po 250 ml: Róże w syropie: 750 ml wody, 300

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • ​Miechunka - zdrowa i smaczna

    ...może stanowić świetną przekąskę  lub dodatek do porannej owsianki lub muesli. Przy zakupie suszonej miechunki oraz wszelkich innych suszonych owoców, warto jednak zwrócić szczególną uwagę na(...) temperaturze, a ta, jak wiadomo niszczy bezcenne składniki pozbawiając owoce wartości odżywczych i zostawiając w nich tym samym niemalże sam cukier.  Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku owoców...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...