• Informacje na temat:

    ciasto z musem wiśniowym

Przepisy na temat: ciasto z musem wiśniowym
  • Owocowa rolada na cieście waniliowym

    To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

  • Sernik na spodzie kakaowym. Sernik z musem z wiśniami, wyszedł winny i pyszny.

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...i gruszkę mieszać do ciasta. Tłuszcz rozgrzać w dużym rondlu. Porcjami nabierać ciasto i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone(...). Dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej, aż na cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. Uwaga: ciasto powinno być dość luźne. Przykryć...

  • Orzeźwiające połączenie musu z jagód, z musem z wiśni.

  • Czas świąteczny powoli chyli się ku końcowi. W tym roku czas spędzałem głównie, wypoczywając :) Oczywiście w kuchni stałem, ale o wiele krócej niż rok temu i powiem Wam, że nie jest mi z tym źle. Jak do tej pory nic się nie marnuje. Dzisiaj przepis na absolutny hit mojego dzieciństwa, ulubione ciasto Bożo Narodzeniowe mojej babci, z moim modyfikacjami :)

  • Ciasto Pleśniak jest jednym z moich ulubionych, gdyż łączy w sobie wilgotność ciasta kruchego oraz kwaśny smak konfitur.Ciasto pleśniak u mnie w domu podaje się podczas komunii oraz przyjazdu wyjątkowych gości.

  • Zapraszam na kolejną podróż w smaki dzieciństwa. Proponuję delikatne, puszyste i niezwykle smakowite rogaliki drożdżowe wypełniane dżemem wiśniowym. Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy, ale świetnie smakują też z kubeczkiem ciepłego kakao :)

  • Czy może być coś lepszego niż delikatna drożdżowa bułeczka pachnąca gałką muszkatołową i aromatycznymi orzechami? A co powiecie gdy nadziejemy ją lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym z dużymi kawałkami owoców, które dają to charakterystyczne chrupnięcie, gdy się w nie wgryzamy? Jeżeli Wam nadal mało dodajcie do tego puszysty krem o subtelnym aromacie kawy i orzechów. Jedyna propozycja godna królewskiego śniadania!

  • Zaproponuję wam dziś nieco inna wersje klasycznych klusek śląskich – na słodko. Tworząc ten przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić. Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru.

Artykuły na temat: ciasto z musem wiśniowym
  • Z wiśniowego sadu

    .... Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C. Rada:Do ciasta można dodać(...) ok. 5 min, aż masa stanie się puszysta i gęsta. Pianę partiami dodawaj do miski z masą czekoladową. Na koniec dodaj wydrylowane wiśnie, wymieszaj. Pierwszy blat biszkoptowy nasącz sokiem wiśniowym...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...posmaruj dżemem wiśniowym. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dokładnie umyj owoce. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z owocami i przełóż masę na ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin do lodówki(...), obierz lub oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj. Ciasto domowe Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...