• Informacje na temat:

    ciasto z mrożonymi czerwonymi

Przepisy na temat: ciasto z mrożonymi czerwonymi
  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Ciasto jest pyszne. Wilgotne a jednocześnie bardzo lekkie i puchate. Można je zrobić z różnymi sezonowymi owocami – ja wykorzystałam kwaśną czerwoną porzeczkę, mamy w końcu sezon. Wcześniej robiłam je też z rabarbarem, jabłkami, a także wiśniami. Gorąco polecam, zwłaszcza, że nie wymaga dużego nakładu pracy – nie trzeba długo ucierać.

  • Rogaliki z bryndzą

    Mrożone ciasto francuskie rozmroź lub zrób ciasto francuskie sama: z przesianej mąki, soli i wody wyrób niezbyt gęste, gładkie ciasto. Następnie odstaw je do lodówki, by dość mocno się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj, połóż na nim plastry masła, składaj jak kopertę, ponownie wałkuj, kładź znowu masło. Odstawiaj do schłodzenia. Tak postępuj kilkakrotnie, aż zużyjesz całe masło. Zrób...

  • Zauważyłam dziś w sklepie mrożone porzeczki i po prostu nie mogłam się oprzeć, żeby czegoś nie upiec. Zapach drożdżowego ciasta i porzeczki - to trzeba upiec.

  • Najlepsze słodkości z rabarbarem

    Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe Składniki na 12 kawałków: - 350 g rabarbaru, - 1 łyżka+150 g cukru, - 150 g twarożku, - 6 łyżek mleka, - 6 łyżek oleju, - opakowanie cukru waniliowego(...) dodawać pozostałą mąkę, najpierw wyrabiając robotem, później ręcznie. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm, i umieścić w natłuszczonej okrągłej formie. Do rabarbaru dodać banany pokrojone...

  • Propozycja na wykorzystanie mrożonych owoców...U mnie drożdżowe kluchy z borówkami ;)

  • Szybkie torty ze świeżymi owocami

    ...ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 25 minut. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami soku wiśniowego. Pozostały sok zagotuj, wrzuć wydrylowane wiśnie. Gotuj 5 minut(...) kremówki 2 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix 1/2 filiżanki mielonych orzechów laskowych  kilka suchych ciastek ptysiowych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż...

  • Delikatne biszkoptowe ciasto i lekka masa----pycha

  • Co na świąteczny obiad?

    ...francuskiego (mrożonego). Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek...

  • Pyszna rolada z czerwonymi porzeczkami. Do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Kwaśne owoce zatopione w słodkim cieście. Bardzo polecam.

Artykuły na temat: ciasto z mrożonymi czerwonymi
  • Otulone ciastem

    ..., aż ciasto się zrumieni. Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem. Wieniec drożdżowy Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody(...) w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min. Cebulę...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Z francuskiego ciasta

    Pieczenie po francusku By pięknie wyrosło Ciasto francuskie dobrze się upiecze, jeżeli blachy nie będziemy smarować tłuszczem, ale skropimy ją zimną wodą: resztki wilgoci podczas pieczenia wytworzą potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę. Dopasować do blaszki Kupiliśmy ciasto francuskie mrożone w postaci zwiniętych płatów, które nie zapełniają całej naszej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...uszka, ale lubię myśleć, że wiele. W innym miejscu staram się przeżyć świąteczny czas tak jak oni. W "produkcji" pierożków uczestniczą wszyscy. Mąż wałkuje ciasto, syn wykrawa uszka, ja przygotowuję(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jakie barwniki spożywcze mogą powodować kłopoty ze zdrowiem?

    Często nie zdajemy sobie sprawy, że barwniki spożywcze są dodawane niemal do wszystkich produktów, które jemy na co dzień – od chleba po wędliny. Podpowiadamy, których należy unikać.

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...