• Informacje na temat:

    ciasto z mandarynkami i jablkami

Przepisy na temat: ciasto z mandarynkami i jablkami
Artykuły na temat: ciasto z mandarynkami i jablkami
  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Które odmiany są najsmaczniejsze, a które zbyt twarde do jedzenia? Jak je obierać, gdy mają pomarszczoną skórkę? Sprawdź koniecznie!

  • Zapach mandarynek i pomarańczy kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Właśnie teraz jest na nie sezon, są najsmaczniejsze! Dobrze jest wiedzieć, że niepozorne mandarynki to nie tylko pyszny, świąteczny przysmak... Fot. 123RF.COM/PICSEL Suszona skórka mandarynki jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej do regulowania przepływu siły życiowej nazywanej qi. W medycynie współczesnej naukowcy coraz częściej odkrywają, że mandarynki rzeczywiście mają wiele zaskakujących właściwości...

  • Szybkie wypieki

    Oto jak można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Czym zastąpić cukier w diecie

    ...godziny. Zblenduj razem z małym kubeczkiem naturalnego jogurtu. Podobnie możesz przygotowywać sorbety z mrożonych truskawek, borówek i innych owoców.  Ciasto z batata Bez cukru, a nawet bez mąki możesz również piec ciasta. Mąkę zastąp np. gotowanymi batatami (słodkie ziemniaki), a cukier suszonymi daktylami. Słodyczy ciastom doda też starta marchew lub burak. Takie wypieki możesz jeść bez wyrzutów...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Potrawy radości

    ​Znane były we wszystkich epokach i w każdej kulturze. Ich woń, smak, sam wygląd - budziły dobre emocje, pogodne myśli, chęć wzajemnego częstowania się i dzielenia. Receptury zmieniały się w ciągu wieków, ale używane do ich sporządzania produkty pozostawały takie same.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Krótka dieta weekendowa

    ​Masz nadwagę? Skorzystaj z naszego jadłospisu. Jeśli połączysz go z programem ruchowym, zrzucisz około kilograma w ciągu weekendu. Ta krótka dieta odchudza i jednocześnie dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych gwarantujących przypływ energii. Dlaczego jeszcze warto ją zastosować?

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...