• Informacje na temat:

    ciasto z malinami i masa budyniowa

Przepisy na temat: ciasto z malinami i masa budyniowa
  • Tarta z masą malinową

    Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, cukier i jajko. Szybko zagnieć ciasto.

  • Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Typowo letnie ciasto z lekkim kremem, owocami i galaretką.

  • Szybka tarta z owocami

    ...g jagód, - 6 płatów żelatyny, - 500 g śmietany kremówki, - 2 opakowania cukru waniliowego, - tłuszcz do formy. Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Proszek budyniowy i 60 g cukru, wymieszać ze 100 ml(...) i wyłożyć papierem. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na krążek (32 cm). Umieścić w formie, przykryć papierem do pieczenia, wysypać suchy groch (aby ciasto nie rosło) Piec w 200 st. C przez...

  • Ciasto delikatne w smaku lekko winne dzięki malinom i galaretki.Świetne na upalne dni:)

  • Placek migdałowy

    ...pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na kawałki, cukier puder i cukier waniliowy. Wbij jajka i wlej kwaśną śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do(...) wody. Wlej do owoców w garnku. Masę gotuj dalej, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 placki. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na środku każdego...

  • Wybitnie kruche ciasto, połączone z pianką na kształt mokrej bezy. Wybitnie smaczne, a przy tym znakomicie prezentujące się na talerzu. Wspaniały dodatek do kawki.

  • Sernik czekoladowy

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz 50-60 minut. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem sernik udekoruj świeżymi owocami, np. malinami.

  • Wypróbowany przepis na "Tęcza jabłkowo-budyniowa"

Artykuły na temat: ciasto z malinami i masa budyniowa
  • Sernik kokosowy z malinami

    ...dag malin i przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 60-65 minutach pieczenia wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi oraz brązowym cukrem. Piec jeszcze...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Fot. 123RF/Picsel Lipiec i sierpień to sezon na maliny. Warto więc sięgnąć po nie teraz, kiedy są świeże, dojrzałe i zawierają w sobie znaczną dawkę witaminy C, dzięki której poprawimy odporność naszego organizmu. Wystarczy zjeść szklankę malin, aby pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na tę witaminę. Ciekawostką jest również fakt, że liście krzewów malin,...

  • Tradycyjna napoleonka

    Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch płatków ciasta przełożonego masą budyniową.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta z kremem

    ...nakładaj na kruche babeczki tuż przed podaniem. W przeciwnym razie ciasto zwilgotnieje i straci na smaku. Budyniowo Ugotuj dość gęsty budyń waniliowy lub śmietankowy (biorąc pół szklanki mleka mniej(...) soli i energicznie wymieszać. Do ostudzonej masy dodawać, mieszając, po jednym jajka, potem wsypać proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Leśne wypieki

    ...wysmarowania formy. Mąkę przesiać ze szczyptą soli na stolnicę. Dodać 50 g cukru i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Do miseczki wbić jajko, wymieszać z pozostałym cukrem i śmietaną. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na okrągły placek (lekko tylko podsypując mąką). Formę...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Popularne desery PRL-u

    ...z Francji. Gâteau de mille-feuilles (czyli ciasto z tysiąca płatków) opisał w 1651 roku w książce "Kucharz francuski" François Pierre La Varenne. Okazało się jednak, że deser wymyślili cukiernicy z Neapolu(...) podają, że jest ona po prostu rozszerzeniem skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Tradycyjna napoleonka Przygotowanie: Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachy...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...