• Informacje na temat:

    ciasto z kaszy kukurydzianej

Przepisy na temat: ciasto z kaszy kukurydzianej
  • Cukinia - zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

    ...z dodatkiem soku z cytryny, solą i pieprzem. W drugiej misce mieszamy parmezan, rozmaryn i kaszę kukurydzianą. Kawałki cukinii maczamy w masie jajecznej, następnie obtaczamy je w mieszance z kaszy...

  • Fantastyczna i tania w przyrządzeniu przekąska.

  • Przepis na idealne naleśniki

    Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.

  • Sprawdzony przepis na "Polenta z kaszy kukurydzianej"

  • Piaskowy placek z lukrem

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 12 dag kaszy manny 6 dag cukru 1/3 szklanki oleju 20 dag śmietany 18 proc. 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej(...) do ciasta, wymieszaj. Do formy wlej ciasto, piecz 40 minut w temp. 180°C. 3. Z drugiej cytryny wciśnij kilka łyżek soku, podgrzej, rozetrzyj w nim cukier puder. Polej nim ciasto. Posyp je płatkami...

  • Smaczny pomysł na "Budyń z kaszy kukurydzianej"

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...mamałygi zwanej taci şi - nghite ( co dosłownie znaczy: "zamknij się i połknij"), zapiekana w piecu, posiada dwie warstwy kaszy kukurydzianej oddzielone warstwą sera, masła i jajek. Wędrując górami(...) de viniete - pasta z bakułażanów. Pasterskie specjały Mamałydze ( mămăligă, przyrządzanej na gęsto z mąki kukurydzianej ) należy się osobne miejsce. W Polsce pięknie nazywana "słońcem na talerzu...

  • Słodka, smakowita chałwa z kaszy kukurydzianej, bardzo prosta w przygotowaniu zachwyci wszystkich gości. Złocisty kolor, przyjemny smak daje gwarancje, że każdy kogo nią poczęstujesz poprosi cię o przepis.

  • ta babka to smak dzieciństwa, wspomnienia o babci i domu pachnącego ciastem. Osłoda dni, kiedy nie było słodyczy

Artykuły na temat: ciasto z kaszy kukurydzianej
  • Słodkości z kaszy jaglanej

    Szarlotka Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżki(...) dno wyłóż 2/3 kaszy z dodatkami, mocno dociśnij. Na to wyłóż jabłka i przykryj pozostałą warstwą kaszy. Wierzch posyp 3 łyżkami cukru i rozłóż pokrojony w wiórki tłuszcz. Blaszkę przykryj folią...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Kasza to niezwykłe źródło witamin. / fot. 123rf.com   Źródło witamin Kaszy nie można odmówić przede wszystkim bogactwa witamin i minerałów. Zawiera magnez, cynk, żelazo, potas oraz fosfor, a także witaminy z...

  • Kukurydziane żniwa

    Polenta z grzybami i serem pleśniowym Składniki dla 4 osób: 4 szklanki pełnotłustego mleka, 2 szklanki wody, szklanka kaszy kukurydzianej, 6 łyżek masła, 1/4 szklanki śmietany kremówki(...) tymianku do przybrania, szklanka drobnej kaszki kukurydzianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 szklanki prażonych, grubo posiekanych orzeszków piniowych. Rozgrzej piekarnik do...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Zapiekanki warzywne

    ...g błyskawicznej kaszy kukurydzianej, 4 jajka, 30 g masła, 80 g tartego żółtego sera Przygotowanie: Obraną cebulę drobno siekamy. Umytą marchewkę kroimy w kostkę, a brokuły dzielimy na małe(...), szczyptę soli i 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy gładkie ciasto i odkładamy w chłodne miejsce na 40 minut, by odpoczęło. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy. Wędlinę kroimy...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Lepsza kasza

    ...„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...

  • Migdałowa nuta

    ...kilokalorii Chałwa z kaszy kukurydzianej Składniki na 8-10 porcji: szklanka oliwy extra virgin lub zwykłego oleju, cytryna, 4 szklanki wody, 2 szklanki gruboziarnistej kaszy kukurydzianej, 3 szklanki cukru(...) Przygotowanie: 1. W misce wymieszaj: mleko, cukier, jajka, przesianą mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej oraz zmielony twaróg. Ciasto powinno być spójne, jednolite i gładkie. Następnie owiń je folią...

  • Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty? Fot. 123RF W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak...