• Informacje na temat:

    ciasto z jabłkami sliwkami rodzynkami

Przepisy na temat: ciasto z jabłkami sliwkami rodzynkami
Artykuły na temat: ciasto z jabłkami sliwkami rodzynkami
  • Placuszki z jabłkami

    Mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Cały czas mieszając, wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto odstaw...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Słodkie knedle z owocami

    ...w kosteczkę jabłka mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Z ciasta formujemy placuszki, jak w przepisie na stronie obok. Napełniamy je jabłkami, sklejamy w knedle. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia(...) wyrabiamy gładkie ciasto. Umyte morele kroimy na połowy, pestki usuwamy. Ciasto przenosimy na stolnicę posypaną mąką, formujemy wałek, który kroimy na jednakowe części. Z kawałków ciasta formujemy placuszki...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    Zamień białe pieczywo na razowe. Pij więcej wody i ziołowych naparów. Codziennie jedz warzywa i owoce. Pamiętaj również o regularnych ćwiczeniach, ponieważ ruch pobudza jelita do pracy.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Warmii i Mazurach) wyrabia się ciasto z mąki i gorącej wody. Jeśli zależy nam na przygotowaniu naprawdę wegańskich potraw, to miód obecny w kutii, czy też masło w potrawach na słodko, można śmiało(...) (szabloku), grzybów (betek), jabłek, orzechów i maku. Dzieci natomiast zajadają się deserem przygotowanym z ryżu polanego stopionym masłem z ugotowanymi suszonymi śliwkami, rodzynkami i cukrem, a także...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...w Karyntii pieczona kaczka. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu w tym kraju jest także robione z mleka, mąki, miodu, masła oraz soli ciasto, jak również podawane na gorąco kasztany, korzenne wino(...) nadziewanego rodzynkami,  kruchych ciasteczek oprószonych cukrem, czy chałwy z bakaliami. Ważnym składnikiem wieczerzy wigilijnej są też zupy - rybna  i grzybowa. Tradycja kultywowana na  Litwie...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...