• Informacje na temat:

    ciasto z jabłkami i kruszonką

Artykuły na temat: ciasto z jabłkami i kruszonką
  • Kruche ciasto z jabłkami

    ...ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Jabłka obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na wypukłej części każdej z połówek ostrym nożem zrób(...) bułką tartą. Rozłóż jabłka (wypukłą częścią do góry) i posyp kruszonką. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Zobacz także:

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Muffinki z jabłkami

    Przygotowanie  Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.  Jaja roztrzep z cukrem, ekstraktem, olejem i maślanką.  Dodaj całość do mieszanki mącznej i mieszaj do połączenia składników.  Ciasto nałóż do 2/3 wysokości foremek, następnie wyłóż smażone jabłka, a wierzch obficie posyp kruszonką.  Piecz w temperaturze 190°C około 25 minut, aż muffinki wyrosną i będą lekko...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Jabłka obrać i pokroić. Przygotować ciasto kruszonkę i połączyć z jabłkami. Podawać z listkiem mięty.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Sernik z kruszonką

    Przygotowanie Roztop tłuszcz. Do przesianej mąki wsyp cukier, migdały oraz cynamon, wymieszaj. Dodaj przestudzony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto.  Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki usuń(...) jabłek. Wlej masę serową. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce i posyp wierzch sernika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Oprósz cukrem pudrem. Zobacz także: 

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Szarlotka z cynamonową kruszonką

    ...) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć masę jabłkową. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Jabłecznik przed(...). 3. Stopić 250 g masła. Do miseczki wsypać 350 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 torebkę cukru wanilinowego oraz cynamon i szczyptę soli. Następnie wlać gorące masło. Zagnieść ciasto na kruszonkę...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...