• Informacje na temat:

    ciasto z filiżanki

Przepisy na temat: ciasto z filiżanki
  • ​Kurczątka z filiżanki

    ...i olej wymieszać i dodać do suchych składników i wyrobić najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Filiżanki natłuścić, wysypać bułką. Z ciasta uformować 10 większych kulek i 10

  • Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.

  • Hermann - niemieckie ciasto przyjaźni

    To niemieckie ciasto wiąże się z jednym z najbardziej sympatycznych zwyczajów kulinarnych.

  • Kolejna odsłona ucieranego ciasta z olejem, tym razem na miarę "filiżanki" z jabłkiem i konfiturą jagodową.

  • Muffinki cappuccino

    ...utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Na przemian dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozrobioną z łyżką gorącej wody. Foremki natłuścić i wysypać mąką. Najpierw nakładać jasne, a następnie ciemne ciasto. Filiżanki powinny być napełnione w 2/3. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Muffiny wyjąć...

  • Sprawdzony przepis na "Muffinki w filiżankach"

  • Słodko-kwaśna  tarta cytrynowa

    Pomysł na pyszne ciasto...

  • Walentynkowe, romantyczne śniadanie :-)

  • Tartaletki - idealne do kawy

    Składniki: CIASTO: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany KREM: 2 żółtka jajko 5 dag cukru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 15 dag masła opakowanie płatków migdałowych Przygotowanie: Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Zimną wymieszaj z kremem. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kremem napełnij tartaletki, posyp płatkami...

  • kawa wykonana w termomix'sie

Artykuły na temat: ciasto z filiżanki
  • Kawa - nie tylko w filiżance

    ...biszkoptów i te również nasącz kawą. Wyłóż resztę kremu i uformuj ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na ok. 2 godziny. 5. Przed podaniem udekoruj ciasto lekko zmrożonymi porzeczkami. Boki ciasta można(...) ją wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao). Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz ok. 30 min w temp. 175° C. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. 2. Przygotuj...

  • Mała czarna, latte z syropem smakowym, a może cappuccino lub kawa mrożona z lodami? Każdy z kawoszy ma swój ulubiony sposób podawania kawy, która dla wielu z nas przestała być napojem, a stała się nieodzownym elementem porannej pobudki lub ulubionym deserem. Łączy nas jedno - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia! Fot. 123RF/Picsel Narodziny gwiazdy Historia kawy jest na tyle barwna, że na jej temat napisano już niejedną książkę. Nie może być inaczej, gdyż napój ten nie tylko...

  • Francuskie Magdalenki

    Te pyszne francuskie ciasteczka nie mogą obejść się bez filiżanki herbaty lub kawy. Przygotujesz je szybko i prosto!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Orzechy, kasztany jadalne i żołędzie przez lata nie miały dobrej passy. Traktowano je jako jedzenie dla biedoty i paszę dla zwierząt. Zepchnięte na boczny tor, powróciły na stoły stosunkowo niedawno i od tego czasu coraz częściej lądują na naszych talerzach lub w filiżankach. Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie...

  • Desery pachnące kawą

    Składnik świątecznych łakoci Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Za sprawą kawy tradycyjne ciasto zyska zupełnie nowe, aromatyczne oblicze. Dodaj espresso do spodu lub do masy serowej, to wzbogaci smak ciasta i sprawi, że gdy będzie ono w piekarniku, po całym domu rozniesie się zapach, którego nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie i kawiarnie. Ale sernik...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  •   Piję kawę, o ile zbożówkę tym mianem można nazwać,  wybrałam ulubioną złocistą filiżankę, aby podkreślić świateczny charakter dnia. Podgryzam ciasteczka...

  • Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie! Fot. 123RF/Picsel Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i...