• Informacje na temat:

    ciasto z ciastek korzennych

Przepisy na temat: ciasto z ciastek korzennych
  • Szybkie ciasto, które robiłam do szkolnej kawiarenki. Użyłam kremu kanapkowego z ciastek spekulatius, ale każdy inny krem będzie tu pasował i zapewni wypiekowi oryginalny smak.

  • Wypróbowany przepis na "Deser z ciastek i budyniu"

  • Dzisiaj przepis na prostą sałatkę ze śledziami korzennymi. Niebawem Wielkanoc więc sprawdzi się na pewno, jeśli nie mamy jeszcze pomysłu na podanie śledzia.

  • Zima wciąż trzyma, warto więc dostrzec i docenić zalety grzanego wina. I to nie takiego aromatyzowanego gotowca niepewnej jakości, które zimą często można kupić w sklepach, ale prawdziwego grzanego wina. Przygotowanego w domu z produktów dość łatwo dostępnych zarówno w osiedlowym sklepiku, w supermarkecie, jak i w sklepie internetowym. Po powrocie ze spaceru albo po uprawianiu sportów w mroźnej, zimowej aurze – naprawdę docenisz zalety grzanego wina! Uwaga – wpis możliwy do wprowadzenia w...

  • Krem o smaku ciasteczek korzennych jest nie tylko smacznym smarowidlem do pieczywa, nadaje sie równiez do ciast, tortów, deserów, nalesników a nawet salatek. Opcjonalnie mozna tez dodac do niego bakalie albo mielone orzechy. Niezastapiony szczególnie w okresie swiatecznym.

  • Super ciasto na szczególna okazję.

  • Idealna propozycja na zbliżające się święta. Tradycyjny, prosty sernik, którego smak dopełnia korzenny aromat spodu i pierniczków.

  • Pyszny deser do kawki.

  • SERNIK Z CIASTEM KORZENNYM - polecają Marta Małkowska oraz Ewelina Blacha, cukiernicy

  • ciastka waniliowe

Artykuły na temat: ciasto z ciastek korzennych
  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Są zdrowym źródłem błonnika, ale też pysznym i chrupiącym dodatkiem w kuchni. Idealne do panierek, ciastek i placuszków.

  • Sernik przygotowany według tego przepisu wychodzi aksamitnie gładki i puszysty, jak chmurka. Składniki: Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ok. 75 g śmietanki 36% 150 g białej czekolady (połamanej na małe kawałki) Spód: 250 g kruchych ciasteczek (zmiksowanych) 2 łyżeczki przyprawy korzennej Ok. 60 g roztopionego masła Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Do środka wsypać zmiksowane ciasteczka, dodać masło. Wszystko...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    ...pieczenia ciastek przesiej przez sitko  - jajka wybij do osobnej miseczki, a nie bezpośrednio na pozostałe produkty. W ten sposób, jeśli jajka okażą się nieświeże, nie zmarnujesz pozostałych składników ciasta Jak przygotować ciasto? Na stolnicę wysyp mąkę i cukier. Dodaj zimną margarynę, pokrojoną na kawałki. W kopczyku z mąki i cukru zrób dłonią małe wgłębienie, wlej do niego jajka i miód. Dodaj...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...w Karyntii pieczona kaczka. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu w tym kraju jest także robione z mleka, mąki, miodu, masła oraz soli ciasto, jak również podawane na gorąco kasztany, korzenne wino(...), jaj, gęstej kwaśnej śmietany,  mleka i cukru. Ułożone warstwami "ciasto" zapiekamy. Dla smakoszy najmłodszych coś do schrupania, czyli korzenne pierniczki z lukrem wypiekane z  mąki, miodu, masła...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasteczka na choinkę

    ...i pokrojone w kostkę masło. Siekać nożem, wyrabiając. Następnie energicznie wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odcinać po porcji(...) g gorzkiej polewy czekoladowej. Rodzynki zemleć w maszynce do mięsa. Migdały drobno zetrzeć. Migdały i rodzynki wymieszać z mąką, cukrem, białkiem, sokiem i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, cienko...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...uszka, ale lubię myśleć, że wiele. W innym miejscu staram się przeżyć świąteczny czas tak jak oni. W "produkcji" pierożków uczestniczą wszyscy. Mąż wałkuje ciasto, syn wykrawa uszka, ja przygotowuję(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...