• Informacje na temat:

    ciasto z chrupiącą masą

Przepisy na temat: ciasto z chrupiącą masą
  • Chrupiąca rolada

    ...rozprowadź na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 180 st. C przez 10-12 minut. Ciasto przykryj ściereczką, odwróć i zdejmij pergamin. Zroluj je ze ściereczką i zostaw, by ostygło.  2. Krokant i krem(...) podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Ciasto rozwiń, posyp krokantem i posmaruj kremem. Zwiń. Posmaruj polewą, udekoruj...

  • Wypróbowany przepis na "Pychotka z chrupiącą posypką"

  • Pyszne ciasta z bakaliami

    Chrupiąca tarta na kruchutkim spodzie Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj mąki z cukrem i posiekaj nożem z mocno schłodzonym masłem. Zagnieć szybko ciasto, dolewając tyle wody, by ciasto się zlepiło i nie kruszyło. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut (możesz przygotować ciasto z podwójnej ilości składników i połowę zamrozić w woreczku foliowym; przed pieczeniem wystarczy...

  • Szybki, prosty cytryniak z użyciem całej cytryny

  • Rolada z bezową skórką

    Składniki: Ciasto: • 4 jajka • 4 łyżki mąki pszennej tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 5 dag cukru • szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 25 dag serka mascarpone(...) w 180˚C. 2. Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń. 3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem...

  • Smaczny pomysł na "Placek śliwkowy z chrupiącą posypką"

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...pergaminem.  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Wylep nim spód blachy. Posmaruj masą wiśniową. Posyp kruszonką. Placek piecz 35-40 minut w temp. 175 st. Kołacz porzeczkowy(...)Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je...

  • Smaczny pomysł na "Serowy torcik z chrupiącą posypką"

  • Śniadaniowe rewolucje

    ...masy przelewającej się między palcami. Powoli wlewaj ostudzone sklarowane masło. Wyrób ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem podsypuj mąką i dalej wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw je na godzinę do...

  • Nie ma nic lepszego niż budzący cię zapach świeżego chleba. Przepis bardzo prosty i wypróbowany wielokrotnie. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek. Własnoręcznie upieczony chleb to początek udanego dnia :)

Artykuły na temat: ciasto z chrupiącą masą
  • Ciasta bez pieczenia

    Pyszne ciasto nie musi powstawać w piekarniku! Można je wyjąć także... z lodówki!

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

  • Tego o sernikach nie wiedziałaś

    Co na spód? Przeważnie spód sernika robię z ciasta kruchego. Czasami kruszę drobno herbatniki, np. czekoladowe, maślane, orzechowe, łączę je z roztopionym masłem i po wyrobieniu wykładam masą formę(...) pieczenia wyjmuję ciasto z piekarnika i oddzielam czubkiem noża masę serową od brzegów formy - dzięki temu ujdzie nadmiar gorącego powietrza. Odczekuję 5 minut i dalej dopiekam sernik. Innym sposobem...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Aksamitny fondant

    ...masło rozpuścić w rondlu, dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż składniki się połączą. Jajka utrzeć na kogel-mogel (masa powinna był jasna i puszysta), porcjami dodawać mąkę i masę czekoladową. 3. Ciasto(...) skrócić lub wydłużyć. Idealny fondant ma chrupiącą skórkę i płynny środek. Zobacz również:

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Babka ziemniaczana

    ...ciasto było dość gęste. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do podłóżnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz 1,5 godziny. Aby babka miała chrupiącą skórkę, w trakcie pieczenia można ją posmarować tłuszczem. Zobacz także:

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...