• Informacje na temat:

    ciasto z brzoskwiniami z oliwą

Przepisy na temat: ciasto z brzoskwiniami z oliwą
  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    ...wysmarować od wewnątrz oliwą. Na godzinę przed pieczeniem skropmy rybę sokiem z cytryny i doprawmy ziołami, np. tymiankiem, majerankiem i zielem angielskim. Na grillu świetnie sprawdzają się też...

  • Jeśli ktoś nie lubi się wyżywać na cieście drożdżowym ;)

  • Obiad pachnący owocami

    ..., brzoskwinie, paprykę. Posmaruj szaszłyki oliwą.  3. Rozgrzej patelnię grillową lub włącz funkcję grillowania w piekarniku. Grilluj szaszłyki 10-15 minut, obracając je, aż będą upieczone i złociste(...) w cieście francuskim, zapiekane z kurczakiem i serem Sposób przygootowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź, rozwałkuj i podziel na 4 porcje.  2. Kokilki do zapiekania lekko...

  • Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z dowolnymi owocami. Smacznego.

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...na odrobinie oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami Kruche ciasto przygotowuję przynajmniej raz...

  • Bardzo proste w wykonaniu znika tak szybko jak szybko się je robi ;)

  • Zdrowe słodycze

    ....   Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe kojarzy nam się zazwyczaj z bombą kaloryczną i połączeniem najbardziej niezdrowych składników. Na szczęście możemy przygotować zdrowszą i lżejszą wersję. W tym przypadku zamiast masła (uwaga!) używamy buraków, które są niskokaloryczne, zdrowe, a ich konsystencja świetnie sklei całe ciasto. Dzięki tak oryginalnemu patentowi znacznie obniżymy wartość...

  • Tanie, łatwe, smaczne

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji. Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi...

  • Krakersy ze sródziemnomorska nutka z dodatkiem oliwy z oliwek i rozmarynu. Krakersy sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska jak i dodatek do rozmaitych, nie tylko włoskich dań.

Artykuły na temat: ciasto z brzoskwiniami z oliwą
  • Drożdżowe inaczej

    ...czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć na nią ciasto. Brzoskwinie umyć, nie obierać. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Przed poddaniem i pokrojeniem ciasto dobrze wystudzić.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • Lecz się dietą

    .... Podwieczorek Galaretka z truskawkami i 2 herbatniki owsiane lub kawałek ciasta marchewkowego. Inna opcja: koktajl z jagód na kefirze. Kolacja Makaron razowy z oliwą, suszonymi pomidorami...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Lecz się dietą

    .... Kolacja Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Grajmy latem w zielone

    .... Można z nią robić lazanię, placki a nawet słodkie ciasto. Delikatny smak i szybkość gotowania są niewątpliwym atutem tego warzywa. Nie zapomnijmy tez o wartościach odżywczych. Cukinia zawiera bowiem(...) pierogi. Przygotowując pierogi, do ciasta dodajmy nieco szpinaku zblendowanego z odrobiną oleju. Ciasto pierogowe będzie miało wtedy atrakcyjny, zielony kolor. Farsz do tych pierogów przygotujmy...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Co jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

    ...z łyżką otrąb, grahamka, cienko posmarowana masłem lub margaryną z dżemem niskosłodzonym i herbatka owocowa gorzka lub z niewielką ilością cukru. Zobacz również: Drugie śniadanie. Ciasto...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...